Starostu zastupitelé zvolili v úterý večer zhruba po čtyřhodinové diskusi. Následovalo mnohahodinové "grilování" dalších nominovaných členů vedení městské části. Opozici se mimo jiné nelíbilo, že bude mít ve výborech a orgánech firem vlastněných městskou částí menší počet zástupců než doposud.

Místostarosty Prahy 3 se stali lídři Pirátů Štěpán Štrébl, Zelených Ondřej Rut a STAN Tomáš Mikeska. Uvolněnými radními jsou Jan Bína (TOP 09) a Jiří Svrček (Piráti) a neuvolněnými, kteří za funkci nebudou brát plat, Pavel Musil a Anna Kratochvílová (oba Piráti). Uvolněným zastupitelem bude i předseda výboru pro územní rozvoj, kterým bude architekt Matěj Michal Žaloudek (Zelení). Zastupitelé zvolili také další předsedy a členy výborů.

Zástupci Koalice pro Prahu v čele s dosavadním starostou Alexanderem Belluem (ODS) nešetřili kritikou nových radních. Nelíbil se jim například fakt, že radní pro finance Pavel Dobeš (STAN) bude neuvolněný a nebude se tak své gesci věnovat na plný úvazek. "To je bezprecedentní věc, která se nikdy v žádné městské části nestala a odporuje zdravému rozumu. Navíc jde o bývalého ministra dopravy, který držel spolu s panem Hrdličkou stranickou kasu Věcí veřejných a je spojován s mnohými machinacemi, ale i s fatálním selháním při spuštění nového registru řidičů, když byl ještě ministr dopravy," uvedl v tiskovém prohlášení Bellu.

Volby v Praze 3 vyhrála Koalice pro Prahu 3 se ziskem 22,2 procenta hlasů a deseti mandátů v 35členném zastupitelstvu. TOP 09 a STAN získaly ve volbách 21,1 procenta hlasů a devět zastupitelů, Piráti mají osm mandátů a Zelení a nezávislí tři zastupitele. Uspělo ještě hnutí ANO, které získalo pět zastupitelů. Strany, které skončily v opozici, nové vedení nepodpořily.

Strany nové koalice před jednáním podepsaly koaliční smlouvu, která obsahuje asi 150 programových bodů. Koalice se podle ní zaměří například na rekonstrukci ulic a náměstí, prosazení vedení trasy metra D na Žižkov, investice do bytového fondu a školských zařízení, lepší podmínky pro cyklisty a chodce či lepší kontrolu veřejného pořádku. Radnice by pod novým vedením měla také lépe informovat občany a umožnit jim přístup ke všem důležitým dokumentům, stejně jako vyjadřovat se k připravovaným projektům.

Po říjnových volbách začaly TOP 09 a STAN jednat jak s Piráty a Zelenými, tak s Koalicí pro Prahu 3 a jejím lídrem, dosavadním starostou Belluem. Nakonec ostatní strany vítěze voleb obešly.

Praha 3 má zhruba 75.000 obyvatel. Spadá pod ni Žižkov a části Vinohrad, Vysočan a Strašnic.

Nové vedení Prahy 3:

jménostranafunkcekompetence
Jiří PtáčekTOP 09starostaživotní prostředí, krizové řízení a bezpečnost, kontrolní oblast, vnější vztahy a komunikace, vedlejší hospodářská činnost
Tomáš MikeskaSTANmístostarostaúzemní rozvoj, privatizace, kultura a cestovní ruch
Štěpán ŠtréblPirátimístostarostaškolství a volný čas, informatika, strategické plánování
Ondřej RutZelenímístostarostadoprava, sociální oblast a zdravotnictví, spolky a neziskové organizace, národnostní menšiny, bytová politika, drogová problematika, národnostní menšiny, rovné příležitosti, komunitní plánování
Jan BínaTOP 09uvolněný radníinvestice, majetek
Jiří SvrčekPirátiuvolněný radníživotní prostředí, kultura a cestovní ruch, dotační politika, ochrana památek, sport a tělovýchova
Pavel DobešSTANneuvolněný radnífinance
Pavel MusilPirátineuvolněný radnítransparence a zapojení občanů, městská část v roli akcionáře
Anna KratochvílováPirátineuvolněný radnízahraniční vztahy

Zdroj: Praha 3