Ohrožení podle Webera čelí Evropská unie jak zevnitř, například v podobě "radikálních sil" stojících za brexitem, tak zvnějšku, kde řada aktérů nemá zájem, aby byla Evropa jednotná. "A proto jsou evropské volby 2019 historickou volbou. Rozhodnou o tom, jestli kontinent bude nadále připraven k partnerství a spolupráci, jestli pro to budou politické a parlamentní většiny, nebo ne," míní Weber.

Hlavním úkolem politiků je podle něj "dát Evropu občanům zpátky". "Když se nám nepodaří, aby lidé Evropu vnímali jako svoji Evropu, jako své přání, tak dlouhodobě nenajdeme cestu," poznamenal. Evropa podle Webera musí lépe reagovat na starosti svých občanů a také překonat rozdělení mezi severem a jihem, západem a východem.

Pokud jde ale o problémy s narušováním právního státu, které v případě Polska nebo Maďarska řeší evropské orgány, není podle něj prostor pro kompromisy. I s takovými státy je však nutné nadále jednat, je přesvědčen současný šéf lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

Za hlavní nebezpečí muž, který by se po volbách rád stal předsedou Evropské komise, považuje "strašidlo nacionalismu". V případě spolkové republiky v této souvislosti se konkrétně zmínil o protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD), která je podle něj "brexitovou stranou Německa".

Na odchod Británie z Evropské unie byl Weber dotazován také; poznamenal, že i když dohoda o britském odchodu z osmadvacítky není dokonalá, nebude se o ní už znovu vyjednávat. Londýn ji podle něj musí přijmout tak jak je, nebo odmítnout.