"Potřebujeme svobodný, rovnoprávný, na společných pravidlech postavený mezinárodní obchod, ze kterého budou mít prospěch všichni zúčastnění," poznamenal rakouský kancléř na závěrečné tiskové konferenci. Jeho země až do konce roku Evropské unii předsedá. Kurz připomněl také potřebu společného postupu při řešení otázek klimatických změn ve světle zvyšující se energetické spotřeby v Evropě i v Asii.

Když setkání Evropa-Asie (ASEM), které se koná každé dva roky, dnes oslovil předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker, zdůraznil, že stále věří v multilaterální uspořádání světa, neboť jen spolupráce zemí z různých konců planety umožní čelit stávajícím globálním výzvám. Schůzka, na jejíž okraj se koná i řada dvoustranných jednání, by měla zdůraznit i potřebu ochrany ovzduší a význam dohody z klimatické konference v Paříži.

Summitu se vedle vrcholných evropských politiků - nejen z EU, ale i ze zemí jako je Švýcarsko či Norsko - účastní například premiéři Číny, Japonska či Ruska Li Kche-čchiang, Šinzó Abe a Dmitrij Medveděv. Setkání je chápáno jako výraz snahy Evropské unie o podporu volného a na pravidlech založeného mezinárodního obchodu v době, kdy Spojené státy za administrativy prezidenta Donalda Trumpa stupňují své ochranářské tendence.

"Měli bychom reformovat WTO, aby její pravidla lépe odrážela novou realitu," poznamenal Juncker. Podobně se dnes při příchodu vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je setkání výrazným signálem, že dvě třetiny světa podporují multilateralismus a volný obchod založený na všemi uznávaných pravidlech. V dvoustranných rozhovorech je podle ní také třeba zmiňovat otázku dodržování lidských práv.

Text závěrečného prohlášení schůzky připomíná potřebu posílení a reformy WTO, která by zlepšila její transparentnost, monitorovací možnosti i mechanismy urovnávání mezinárodních sporů a také samotného určování obchodních pravidel.

Lídři evropských a asijských zemí jsou podle textu odhodláni zasadit se o svobodný a otevřený obchod, "rovné hřiště" pro všechny a bojovat se všemi formami protekcionismu, včetně jednostranných ochranářských opatření a nespravedlivých obchodních praktik.

Účastníci dnešního bruselského jednání opakovaně zdůrazňovali, že Evropa a Asie dohromady představují 55 procent světového obchodu, 60 procent světové populace, 65 procent světového hrubého domácího produktu a 75 procent globální turistiky.

Představitelé EU dnes na okraj rozsáhlé schůzky podepisují obchodní dohodu se Singapurem.