Gates se v posledních letech soustředí na charitativní činnost. Nadace, kterou založil s manželkou Melindou pomáhá například se zlepšováním zdravotní péče v Africe.

Po dnešní schůzce s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem bude ve čtvrtek postupně jednat s několika evropskými premiéry. Gates má rovněž jménem své nadace podepsat s komisařem pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Nevenem Mimicou dohodu o "významném finančním příspěvku" nadace do Evropského plánu vnějších investic. Peníze mají podle EK sloužit na rozvoj diagnostických zdravotnických služeb v subsaharské Africe. Právě Afrika je z pohledu EU v mnoha oblastech klíčovým kontinentem, podpora a rozvoj tamních států by například měla přispět ke snížení migračních tlaků směrem na sever do Evropy.

S předsedou české vlády by se podle dostupných informací mohl ve čtvrtek ráno Gates bavit nejen o rozvojové pomoci v Africe, ale třeba také o rozvoji digitální ekonomiky.

"Já se na to setkání těším, protože se ho samozřejmě zeptám, jestli by s námi například nechtěl participovat na nějakých projektech v Sýrii," řekl dnes novinářům v Bruselu Babiš. Český premiér před několika dny hovořil o tom, že Praha hodlá pomáhat lidem zasaženým syrskou válkou přímo v jejich zemi, například stavbou bytů či škol.

Podle Babiše schůzku navrhl americký miliardář a s každým ze skupiny oslovených evropských lídrů se hodlá sejít na půl hodiny.