Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Politici a Velikonoce: Babiš u moře, výletník Rakušan i političky s blízkými. A kdo dá koledníkům hotovost?

  • Autor: amb,mav - 
    31. 3. 2024
    09:04

    Kde budou trávit čeští politici Velikonoce? Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) míří do zahraničí, poslankyně Eva Decroix (ODS) zase zakomponovala francouzské zvyky. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) uvedl, že koledníky u něj čeká i hotovost. „Několikrát jsem se o to pokoušel, ten výtvor ale nebyl úplně příkladný," řekl Blesku o pomlázce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

  • 1.Rakušan: Tradiční koleda syny baví

    Co budete dělat o Velikonocích?

    Chystám se jet někam na výlet. A potom mám dva syny ve věku, kdy je ještě baví tradiční koleda. Takže i v našem Kolíně, kde se ty tradice tolik nedodržují, obejdeme pár známých, aby zažili ty pravé Velikonoce.

    Máte nějaký svůj rodinný zvyk, který dodržujete?

    Určitě beránek, klasické malování vajíček, čekání na koledníky, ale žádné úplné specifikum tady není. Většinou si to spíš chceme užít. Manželka pochází z rodiny, kde víra je důležitým faktorem, takže i půst. Ten den opravdu nevezmeme maso do úst.

    Kdo plete pomlázky?

    Tady se musím přiznat, že moje manuální zručnost není příliš značná. Několikrát jsem se o to pokoušel, ten výtvor ale nebyl úplně příkladný. Takže posléze většinou chodím na trh, který je na náměstí u nás v Kolíně, kde jsou mnohem šikovnější pánové většinou z venkova. Spíš dám přednost tomu, co vytvoří oni.

    Vít Rakušan (STAN) vyrazil na další debatu, tentokrát do hospody Severka v Mostě (12.2.2024) Vít Rakušan (STAN) vyrazil na další debatu, tentokrát do hospody Severka v Mostě (12.2.2024) | ČTK / Hájek Ondřej

  • 2.Kovářová: Výprask si nezaslouží žádná žena!

    Jaké máte velikonoční plány?

    Pojedu za svojí dcerou do zahraničí. Chystáme se na procházky, pořádně si pokecáme. Jedině mě mrzí, že nebudu v pondělí v Chýni a nedostanou se k nám koledníci. Ale uvažuju o tom, že bych jim za dveřmi nechala nějaký košíček s vajíčky. 

    Přestože budete v zahraničí, dodržíte nějaký český zvyk? 

    Určitě, protože bez nádivky si člověk Velikonoce nedokáže představit. 

    Ženy řeší, zda je v dnešní době pomlázka ještě důstojná. Jak to vnímáte vy?

    Myslím, že výprask si nezaslouží žádná žena, a to skutečně záleží na mužích a myslím, že většina z nich je ohleduplná.

    Jednání o nedůvěře vládě: Věra Kovářová (STAN), (17.1.2022) Jednání o nedůvěře vládě: Věra Kovářová (STAN), (17.1.2022) | Blesk:Renata Matějková

  • 3.Decroix: Pomlázka holkám přijde hloupá!

    Kde budete o Velikonocích?

    Já je budu trávit na Vysočině. A neuvěřitelně se na to těším, protože konečně doufám, že bude hezky, budu v lese, budu s dětmi. Doufám, že bude prostor na čtení, a myslím si, že to je jako maximální program. Pořádně se vyspat a nadýchat čerstvého vzduchu a možná už bude teplota na takové to moje ne úplně odvážné otužování. Většinou začínám o Velikonocích, tak uvidíme, jestli seberu odvahu.

    Váš manžel je Francouz, dodržujete i nějaké francouzské zvyky?

    Ve Francii nemají pomlázku, ale velikonočního králíčka, který nosí dětem vajíčka a schovává je na zahradě. Je pravda, že nás dospěláky to možná baví někdy i víc než děti. Takže vždycky hledáme velikonoční vajíčka. 

    A pomlázku dodržujete, nebo ne?

    Já mám dvě dcery, a moc je to nebaví. Není moc zajímavé čekat doma a otevírat dveře. Samozřejmě když někdo přijde, tak to nějak respektujeme, ale je pravda, že holkám to přijde hloupé a nejsou s tou tradicí úplně v pohodě. Takže u nás je to mnohem víc o svátku jara a o zahradě, o lese než opravdu o té pomlázce. A navíc nás moc nebaví barvit vajíčka.

    Projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně: Marek Benda a Eva Decroix (oba ODS), (7.9.2023) Projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně: Marek Benda a Eva Decroix (oba ODS), (7.9.2023) | Foto Blesk - Jiří Koťátko

  • 4.Juchelka: Ticho a bohoslužba

    Co budete dělat o Velikonocích? 

    Velikonoce jsou časem jakéhosi ztišení, je to pro mě nejdůležitější svátek v roce, protože to je nejdůležitější křesťanský svátek, dokonce důležitější než Vánoce.  Určitě je budu trávit nějakou četbou na bohoslužbu a budu trávit čas se svou manželkou a se psem, děti domů nepřijedou.

    Přijdou k vám koledníci?

    Pokud přijdou, tak u nás budou mít vajíčka, čokolády a možná i hotovost.

    Dodržujete nějaký vyloženě velikonoční zvyk? 

    Bude bohoslužba, děláme samozřejmě vajíčka, ale teď , když už jsou děti větší, tak se spíše soustředíme na ten duchovní rozměr Velikonoc.

    Aleš Juchelka promluvil pro Blesk. Aleš Juchelka promluvil pro Blesk. | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 5.Opálený Babiš vzal pomlázku do tepla

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš tráví svátky v teplých krajích. Napřed na Velký pátek sdílel patrně starší fotografii s velikonočními atributy včetně pomlázky s červeno-modro-bílou trikolórou (pořadí odpovídá chorvatské vlajce).

    Tradičně však letos Velikonoce neslaví, jak ukázal o pár hodin později. „Poprvé v tomto roce u moře. Strašně moc jsem se těšil,“ nahrál plaveckou videozdravici. „Přeju vám klidné a spokojené Velikonoce v kruhu vašich nejbližších, s rodinami a přáteli a hodně zdraví. Užijte si to!“

    Na videu vypadá Babiš docela opáleně. Ani podle jeho sociálních sítí, ani podle fotografií tiskových agentur nebyl v Česku vidět přinejmenším týden.

    „Pan Babiš je připraven. Škoda že jen na pomlázku, a ne na debatu se mnou,“ vytkl mu na sociální síti X ministr vnitra Rakušan. „Každopádně veselé Velikonoce!“

    Video  Velikonoční fotosoutěž Blesk tlapek je v plném proudu. Mazlíčci pózují mezi kraslicemi a zajíčky  - Kateřina Lang, čtenáři Blesku
    Video se připravuje ...

     

Rimin Nosk ( 31. března 2024 20:54 )

😁 👍

Rimin Nosk ( 31. března 2024 18:26 )

četls Havlíček si zašel na „Fialovou drahotu“. Autoři piva se od něj distancovali? pivovarští se omluvili, dali se zlákat.

Rimin Nosk ( 31. března 2024 18:24 )

Slíbil Moně hradní paní a šlus. Od voleb ji neukázal, se neukázala. Možná si oddechla že prohrál. Má nějakého náhradníka, píšou.

Rimin Nosk ( 31. března 2024 15:09 )

😁 😁

Rimin Nosk ( 31. března 2024 15:08 )

😁 👍 Kdoví kde trčí, v Sokolovně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa