Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pizza kraslice i ušaté cupcakes: Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty

/
  • Připravte si letos netradiční pomlázku...
    25. března 2024 ● 14:13

    Každý rok je to stejné – malovaná vajíčka, čokoládové figurky, pro dospělé možná něco ostřejšího, třeba štamprli. Co ale letos koledníky na Velikonoční pondělí překvapit a nabídnout jim v ošatce něco dobrého na zub? Kreativitě se přece meze nekladou! Tak tady je malá inspirace...

  • 1.

    Bylinkový pletenec

    Potřebujeme na těsto: ◆ 600 g hladké mouky ◆ 60 ml olivového oleje ◆ 1 lžičku soli ◆ 320 ml mléka ◆ 40 g čerstvého droždí ◆ 1 lžičku cukru ◆ 2 lžičky olivového oleje na pomazání

     

    Na náplň: ◆ 8 lžiček bylinkového pesta ◆ 200 g ricotty

     

    Postup: V míse promícháme mouku, olej a sůl. Mléko ohřejeme, vlijeme do hrnečku, dovnitř rozdrobíme droždí, přidáme cukr a promícháme vidličkou. Necháme vzejít kvásek, který poté přilijeme k moučné směsi, a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň prošleháním ricotty a 4 lžiček bylinkového pesta. Těsto po vykynutí rozdělíme na dvě poloviny. Obě rozválíme na plát silný cca 4 mm. Každý plát pomažeme náplní, na niž ještě rozetřeme vždy po 2 lžičkách samotného pesta.

     

    Takto připravená těsta srolujeme do rolád, které svrchu rozkrojíme napůl. Jednotlivé půlky rolád pak otočíme náplní nahoru a zaplétáme postupným křížením. Konce přitlačíme k sobě do tvaru špičky. Opakujeme i s dalšími dvěma půlkami. Povrch pomažeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

  • 2.

    Pizza kraslice

    Potřebujeme: ◆ 21 g droždí ◆ 1 lžičku cukru ◆ 250 g hladké mouky ◆ 150 ml vlažné vody ◆ 4 vejce ◆ 60 g šunky od kosti ◆ 60 g goudy ◆ oregano ◆ sůl ◆ pepř

     

    Postup: Do mističky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, 1 lžící mouky, přidáme vlažnou vodu a necháme vzejít kvásek. V mouce uděláme důlek, přilijeme kvásek a přibližně 100 – 150 ml vlažné vody. Zaděláme těsto, které necháme hodinu na teplém místě kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 bochánky, dlaní je zploštíme a okraje roztáhneme do stran do tvaru oválu. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. 

     

    Do každého bochánku uděláme důlek, do něj vklepneme vejce, posypeme kostičkami šunky a nastrouhaným sýrem. Osolíme a opepříme, můžeme posypat oreganem a ozdobit libovolnou zeleninou jako kraslici. Vložíme do trouby předehřáté na 250 ºC a pečeme 10 minut.

  • 3.

    Ušaté cupcakes

    Potřebujeme na těsto: ◆ 200 g hladké mouky ◆ 100 g strouhaného kokosu ◆ 1 lžičku prášku do pečiva ◆ 250 g cukru ◆ 250 g měkkého másla ◆ 4 vejce ◆ 150 ml mléka Na krém: ◆ 200 g mascarpone ◆ 50 g polotučného tvarohu ◆ 50 g cukru krupice ◆ 100 g strouhaného kokosu

     

    Na zdobení: ◆ bonbony marshmallows ◆ cukr krystal

     

    Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s kokosem a práškem do pečiva. Ve vedlejší míse utřeme cukr s máslem, po jednom zapracujeme vejce. Přisypáváme moučnou směs a promícháme dohladka. Nakonec vlijeme mléko a znovu promícháme. Muffinové košíčky rozložíme na plech a naplníme těstem zhruba do 2/3. Pečeme 18 minut. Necháme 5 minut dojít na plechu a pak zcela zchladnout.

     

    Mezitím si vyšleháme všechny suroviny na krém. Naplníme jím cukrářské sáčky a zdobíme povrch Cupáků. Ze všech stran posypeme kokosem. Nahoru zapíchneme úhlopříčně rozstříhané marshmallows do tvarů oušek a posypeme krupicovým cukrem.

  • 4.

    Mazancový cop 

    Potřebujeme: ◆ 60 ml vlažné vody ◆ 20 g čerstvého droždí ◆ 60 ml teplého mléka ◆ 4 nitky šafránu ◆ 50 g cukru krupice ◆ 35 g másla ◆ 1 lžičku soli ◆ 500 g hladké mouky ◆ 2 vejce ◆ olej

     

    Postup: V hrnku smícháme polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím. Přelijeme do větší mísy, přidáme zbytek vody, mléko, šafrán přelitý 1 lžičkou horké vody, cukr, změklé máslo a sůl. Přisypeme 170 g mouky. Těsto promícháme, zapracujeme jedno vejce a prohněteme. Postupně přidáváme zbylou mouku a vymícháme hladké nelepivé těsto. Vytvarujeme do koule a přemístíme do mísy vymazané olejem.

     

    Těsto v míse několikrát otočíme. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout hodinu na teplém místě. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 ºC. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněnou plochu, rozdělíme na třetiny a vyválíme tři hady dlouhé asi 90 cm.

     

    Od středu pleteme cop, konce odkrojíme a přitiskneme sobě. Copy přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, zamotáme do tvaru mazance, konce založíme dolů. Na potravinářskou fólii rozetřeme olej, těsto jí přikryjeme a necháme ještě 20 minut odpočinout. Poté fólii sejmeme, potřeme cop rozšlehaným vejcem a pečeme asi 25 m

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Velikonoční věnec Videoredakce ženských titulů

Dnešní horoskopy