Nyní dvaasedmdesátiletý politik předloni v dubnu v britském rozhlase prohlásil, že nacistický vůdce chtěl zpočátku poslat Židy do Izraele, neboť podporoval sionismus, "než se zbláznil a šest milionů Židů zabil". Strana mu následně pozastavila členství.

Livingstone bojoval za to, aby ve straně mohl zůstat. Trval na tom, že je trestán za to, že řekl pravdu. BBC dnes ale sdělil, že mu jeho právníci poradili, aby se členství vzdal, neboť pokud by byl vyloučen, případná soudní bitva proti tomuto kroku by trvala nejméně dva roky.

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn, jehož byl Livingstone dlouholetým spojencem, označil rozhodnutí svého spolustraníka za "smutný okamžik", ale současně za správnou věc.

Židovské organizace v Británii nedávno Corbyna obvinily, že ve své straně toleruje antisemitské proudy. Corbyn se pak za to omluvil.

Livingstone byl starostou Londýna během dvou volebních období v letech 2000 až 2008. V prvních volbách kandidoval jako nezávislý, protože labouristům vedeným tehdejším premiérem Tonym Blairem připadal moc nezávislý a příliš levicový - získal také přezdívku Rudý Ken. Při druhých volbách v roce 2004 se k populárnímu Livingstoneovi labouristé již hlásili.