Indonésie má téměř 130 aktivních sopek, což je více než kterákoli jiná země na světě. Agung je s výškou 3142 metrů nad mořem nejvyšší horou na Bali. Leží na severozápadě ostrova, vzdálená přes dvě hodiny jízdy autem od známých turistických letovisek. Přesto je častým cílem návštěv skupin zahraničních turistů.

Okolí vulkánu bylo nyní až do vzdálenosti 12 kilometrů vyhlášeno uzavřenou zónou se zakázaným přístupem. Vulkanolog Gede Suantika pracující pro indonéskou vládu označil situaci za "znepokojivou". "Panují obavy, že dojde k náhlé erupci," citovala experta agentura DPA.

V blízkosti sopky Agung žije celkem asi 80.000 lidí, mnozí v bídných podmínkách. Více než 14.000 z nich muselo opustit své příbytky a vládou poskytnutými nákladními auty bylo převezeno do nouzových útočišť ve školách, sportovních halách ale i na otevřeném prostranství. Tam jsou jim rozdělovány potraviny a pitná voda, podle úřadu pro řešení katastrof se na akci podílí přes 10.000 pomocných pracovníků.

"Cítím strach a jsem smutný, že jsem musel opustit svou vesnici. Všichni byli evakuováni," řekl agentuře AP jeden z vesničanů Made Suda. Domov musel opustit v noci s 25 členy své rodiny a tolika potravinami, oblečením, kuchyňským nářadím a lůžkovinami, co jen dokázali unést. Teď jsou provizorně ubytování ve sportovním středisku v Klungkungu. "Doufám, že erupce nebude příliš velká a snad nezničí mnoho domů," řekl další evakuovaný.

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni hosté z českého Relax Resortu ve vesnici Kubu v blízkosti vulkánu Agung do městečka Lovina v jiné části ostrova. "Naši čeští kolegové vyzvedávají na resortu zbytek věcí hostů, které jsme museli odsunout mimo zonu nebezpečí. Do Loviny. Hosté v Lovině absolvovali náhradní program. Všichni berou momentální situaci reálně a sportovně," uvedli zástupci resortu na facebooku. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že o Češích na ostrově nemá žádné zprávy.

Lety na mezinárodním letišti na Bali zatím nejsou omezovány a podle turistických kanceláří není zbytek ostrova zvýšenou aktivitou sopky Agung nijak postižen.