Inaugurační program zahájily promluvy duchovních a krátké projevy politiků včetně šéfa demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera. Trump jako 45. prezident USA pak přísahal na dvě bible - historickou bibli prezidenta Abrahama Lincolna a svou rodinnou bibli, kterou před víc než 60 lety dostal darem od své matky.

U rozlehlé a přísně střežené budovy Kongresu ceremoniál vedle končícího prezidenta Baracka Obamy sledovali žijící američtí exprezidenti, tedy Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton. Všichni tři dávali během loňské volební kampaně vůči kontroverznímu Trumpovi veřejně najevo své výhrady. Nedostavil se George Bush starší, který v houstonské nemocnici bojuje se zápalem plic.

Mezi pozvanými hosty byli poslanci Sněmovny reprezentantů i Senátu amerického Kongresu. Zhruba 65 poslanců Demokratické strany se ale na protest proti Trumpově chování inaugurace nezúčastnilo, což je mnohými odsuzovaný bojkot, který v moderních dějinách inaugurací nemá obdoby.

Zahraničními hosty byly podle letité tradice jen vedoucí diplomatických misí, žádný státník pozván nebyl.

Přítomna byla Clintonova manželka Hillary, kterou Trump v tvrdě a nepřátelsky vedené volební kampani porazil. Podle očitých svědků sledovala ceremoniál většinou bezvýrazným pohledem bez úsměvu. "Musela nasadit kamennou tvář, ale bylo to jistě těžké," napsala agentura AP s odkazem na šok, který pro favorizovanou Clintonovou a její stoupence znamenala nečekaná volební porážka.

V okolí Kapitolu se shromáždily statisíce lidí. Na bezpečnost slavnostního aktu dohlíželo 28.000 policistů, příslušníků Národní gardy a vojáků. Zvláštní bezpečnostní pásmo zahrnuje osm čtverečních kilometrů v centru metropole. Povolení k demonstracím - protestním i oslavným - dostalo 30 organizací, k nimž se hlásí přes čtvrt milionů lidí.

Trump, který po ceremoniálu pronesl inaugurační projev, podle svého zvyku zahájil dnešní den odesláním vzkazu na komunitní síť twitter: "Dnes to všechno začíná! Uvidíme se na přísaze. Hnutí pokračuje, práce začíná!" Podle prezidentových poradců měl Trump při tvorbě inauguračního projevu hlavní slovo a přednes trénoval ve svém newyorském sídle Trump Tower. Inspiroval se prý inaugurační řečí někdejšího prezidenta Johna Kennedyho.

Své poslední prezidentské vzkazy dnes Američanům na twitteru poslal i Barack Obama. "Bylo mým čestným úkolem sloužit vám. Udělali jste mě lepším vůdcem a lepším člověkem. Nezastavím se, budu tu s vámi jako občan, inspirován vaším hlasem pravdy a spravedlnosti, dobré nálady a lásky," napsal. Další komunikace bude podle exprezidenta pokračovat na nové webové adrese www.obama.org.

Dnešní ceremoniál zakončilo požehnání a žádost o boží pomoc z úst duchovních několika církví. V závěru zazněl rozechvělý zpěv americké státní hymny v podání šestnáctileté Jackie Evanchové, vítězky soutěže America's Got Talent, v Česku známé jako reality show Česko Slovensko má talent. Nyní už bývalý prezident Obama po skončení inaugurace opustil slavnost vrtulníkem.

Trump má mít už dnes na programu několik státnických aktů. Měl by například podle agentury AP oficiálně nominovat členy svého kabinetu, aby o nich mohl hlasovat Senát. Mohl by už také vydat několik exekutivních příkazů, vyplývajících z jeho pravomoci prosadit některá nařízení bez souhlasu Kongresu. Podle Trumpova štábu půjde zatím o nařízení spíše formální.