S odstraňováním provizorních přístřešků na západní straně tábořiště začal velký bagr. Na místě byla podle AFP řada policistů, kteří měli za úkol zabránit zvědavcům, novinářům i bývalým obyvatelům ve vstupu do tábora. Policistů je nyní v okolí tábořiště kolem 1200, píší francouzská média.

Podle představitelky departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciové bude celá oblast někdejšího tábora vyklizena a vyčištěna nejpozději do pondělí.

V areálu tábořiště u Calais zůstalo asi 200 mladistvých bez doprovodu dospělých. Podle humanitárních organizací, které migrantům v táboře pomáhaly, neměli v noci na dnešek kde spát.

Z tábora, v němž se zdržovali migranti ve snaze dostat se do Británie, francouzské úřady od pondělí evakuovaly téměř 5600 lidí včetně zhruba 1500 mladistvých bez doprovodu. Londýn před časem přistoupil na to, že přijme stovky nezletilých migrantů ze shromaždiště u Calais.

Celkem v táboře pobývalo až 10.000 migrantů. Nevládní humanitární organizace uvádějí, že při ohlášení plánu evakuace uprchlo z tábora do širšího okolí 2000 až 3000 lidí. Francouzské úřady se nyní obávají, že se řada z nich vrátí a založí u Calais tábor nový, a to v naději, že si emigraci do sousední Británie nakonec prosadí. Je mezi nimi mnoho těch, kterým bylo právo na azyl ve Francii či v jiné zemi zamítnuto. Mnozí také po registraci v jiných státech na výsledek azylového řízení ani nečekali a měli by na něj v dotyčných zemích vyčkat, uvedly zdroje AFP.

Podle ředitele francouzského úřadu pro migraci Pascala Brice v Džungli žilo až 70 procent lidí, kterým Francie v uplynulých dvou letech udělila azyl. Nejde tedy o hospodářské migranty, jak někteří tvrdí, uvedl.