Valonský premiér Paul Magnette dnes potvrdil, že je stále proti dohodě. Avšak ujistil, že zbývá už vyřešit pouze "některé malé problémy". Jen několik dní by podle něj mohlo stačit k tomu, aby dohoda posílila normy EU a stala se silným precedentem pro budoucí obchodní jednání EU s partnery.

Schulz po setkání s Freelandovou podle agentury AP jednal s Magnettem. Poté šéf europarlamentu řekl, že také "nevidí žádný problém, který by nešlo vyřešit".

"Na tahu je Evropa. Doufáme, že je možné najít řešení," řekla ještě před setkáním v europarlamentu podle belgické oficiální tiskové agentury Belga kanadská ministryně. Freelandová přitom v pátek prohlásila, že jednání mezi Kanadou, EU a Valonskem skončila krachem a že po měsících vyjednávání v Evropě odlétá zklamaná a smutná domů, protože nyní EU není s to dohodu uzavřít.

Po dnešním setkání se Schulzem byla Freelandová optimističtější. "Opravdu doufám, že Evropané to dokážou dotáhnout do konce a že se budu moci za několik dní vrátit se svým premiérem (Justinem Trudeauem) k podpisu dohody," prohlásila podle Belgy ministryně před odletem z Bruselu do Toronta.

Také Schulz po dnešním jednání s Freelandovou řekl, že stále ještě věří v podepsání dohody podle plánu 27. října. "Toto setkání bylo velmi konstruktivní a možná bude rozhodující. Zůstávám optimistický," poznamenal bez upřesnění šéf europarlamentu.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová na twitteru v pátek večer napsala, že ji zastavení rozhovorů mrzí, ale že stále doufá, že bude nalezeno řešení.

Vlády všech 28 členských zemí EU dohodu s Kanadou podporují, belgická federální vláda ale nemůže dát oficiální souhlas a text podepsat bez svolení všech pěti regionálních kabinetů, přičemž frankofonní Valonsko je proti dohodě. CETA se měla podepisovat příští čtvrtek. Teď ale hrozí, že podpis bude odložen, nebo rovnou zrušen.