"Pro celou planetu vyvstala otázka: Co se bude dít dál?" řekl francouzský prezident. Zopakoval rovněž, že hluboce lituje rozhodnutí britského lidu, přislíbil ale, že udrží s Británií dobré vztahy a spolupracovat s ní hodlá nadále v otázce migrace, obrany i hospodářství.

Odchod Británie z EU se musí podle Hollandea odehrát "spořádaně a podle pravidel zakotvených v příslušných smlouvách".

Hollande, jehož země byla jedním ze zakládajících členů evropských společenství, se dnes sešel na krizovém jednání o následcích brexitu s předsedy francouzských politických stran. Na neformální schůzce se večer setká také s italským premiérem Mateem Renzim.

Vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová vyzvala po čtvrtečním hlasování v Británii k referendu o francouzském setrvání v Evropské unii. Hollandeův úřad tento krok odmítl, Le Penová se ale podle průzkumů těší nyní mnohem větší oblibě mezi obyvateli a doufá, že Hollandea nahradí v prezidentských volbách příští rok, poznamenala agentura AP.

Prezident dnes jednal se zástupci své vlastní vládnoucí Socialistické strany, ale i s představiteli hlavní opoziční strany Republikáni bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, krajněpravicové Národní fronty, se stranou zelených i dalšími.