"Vyzývám vás, vás všechny, abyste se ruku v ruce postavili proti tribalismu a řekli: 'My jsme jeden národ,'" promlouval nejvyšší představitel katolické církve k desetitisícům Keňanů, kteří za ním dopoledne na stadion Kasarani přišli. Překonat kmenové rozdělení společnosti je podle papeže "každodenní úkol".

František rovněž upozornil na zlo korupce, jež sužuje Keňu a četné další africké země. Přiznal, že se nevyhýbá ani Vatikánu. "Korupce je ve všech institucích, korupce je všude, korupce je i ve Vatikánu," řekl podle agentury ANSA.

Vedení katolické církve v současné době čelí skandálu kolem údajného zneužívání financí. Rozpoutali ho dva italští novináři, kteří jsou kvůli tomu ve Vatikánu souzeni, protože prý zveřejnili tajné informace.

Hned ráno papež v Kangemi, jednom z 11 slumů, které obklopují Nairobi, při pohledu na bídné životní podmínky tamních 50.000 obyvatel prohlásil, že každý člověk by měl mít důstojné, přiměřené bydlení. Měl by mít k dispozici nezávadnou vodu, kanalizaci, odvoz odpadků, elektřinu, stejně jako školy, nemocnice a sportovní zařízení.

"Jsou to rány způsobené menšinami, které lpějí na moci a bohatství, které sobecky mrhají, zatímco rostoucí většina je nucena uchylovat se na opuštěné, špinavé a zchátralé periferie," prohlásil papež.

Také v Ugandě, kde pokračuje ve své první návštěvě Afriky, papež odsoudil "otřesnou nespravedlnost" vůči chudým ze strany elit, které si přivlastňují bohatství a plýtvají jím.

Po příletu do Kampaly, kde ho na letišti uvítal prezident Yoweri Museveni, se František vyjádřil hlavně k řešení migračních krizí. "Náš svět zažívá bezprecedentní pohyb lidí. Způsob, jakým se k nim zachováme, je testem naší lidskosti, našeho uznávání lidské důstojnosti a hlavně naší solidarity vůči našim strádajícím bratrům a sestrám," řekl v prvním projevu v Ugandě, kde bude do neděle.

Cestu po černém kontinentu papež zakončí ve Středoafrické republice.