Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Papeže Františka odvezli do nemocnice. Má chřipku a zamířil na vyšetření

Autor: ČTK - 
28. února 2024
12:40

Papež František, který má chřipku, byl převezen do římské nemocnice na vyšetření, informovala dnes agentura ANSA. Sedmaosmdesátiletý papež předtím vynechal předčítání na generální audienci, pověřil tímto úkolem svého asistenta a věřícím sdělil, že mu stále není dobře.

Papež, který měl v poslední době řadu zdravotních problémů, zrušil v sobotu a v pondělí své schůzky kvůli tomu, co Vatikán označil za lehkou chřipku. V neděli ale jako obvykle promluvil k davům na Svatopetrském náměstí.

„Drazí bratři a sestry, jsem stále trochu nachlazený,“ řekl František při dnešní audienci a oznámil, že za něj zhruba jednu stránku textu přečte jeho asistent. Papež na konci audience promluvil, aby pozdravil některé věřící, podle agentury Reuters zněl jeho hlas ochraptěle a trochu kašlal.

Papež v posledních měsících opakovaně trpěl zdravotními problémy a v listopadu byl nucen zrušit některé své aktivity kvůli potížím s dýcháním. Vyšetření tehdy vyloučilo plicní komplikace. Františkovi byla v mládí, kdy ještě žil v rodné Argentině, odstraněna část jedné plíce, i proto je náchylnější k infekcím dýchacích cest.

V prosinci zrušil papež kvůli následkům chřipky a zánětu plic plánovanou cestu na klimatický summit COP28 v Dubaji. Kromě toho má František problémy kvůli chronickým bolestem kolena, příležitostně proto používá invalidní vozík.

Video  Papež František  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 28. února 2024 16:45 )

Kdyby se nechal každý rok naočkovat, chřipku by nedostal.

Zobrazit celou diskusi