"Ten nadržuje vlastníkům těžebních společností a zamlžuje fakta na úkor ostatních občanů ČR a nezjišťuje řádně a objektivně skutečnosti svědčící pro a proti prolomení limitů těžby," píše se v dopise. MPO a Mládek prý porušují několik článků ústavy a Listiny práv a svobod ČR. Dopis, který má ČTK k dispozici, odešel na vládu a ministerstva zhruba před dvěma týdny.

Ministerstvo průmyslu zpracovalo celkem čtyři varianty, jak s limity stanovenými v roce 1991 dále nakládat. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování, nebo uvolnění pouze v dole Bílina, kde těží Severočeské doly, je ve hře také varianta posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA, kde těží Severní energetická. Právě tuto variantu, která by znamenala zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně podporuje sám Mládek. Vláda by měla o prolomení, či neprolomení limitů rozhodnout v létě. MPO si v těchto dnech nechává zpracovávat nezávislou studii, která má určit zda se těžba za limity vyplatí.

"Ministr Jan Mládek o všech navržených variantách hovoří a ještě bude hovořit se všemi zainteresovanými stranami, se zástupci obcí, občany, s krajskou reprezentací, s těžaři i odboráři. Jako ministr průmyslu a obchodu musí zohledňovat i otázky spojené se zaměstnaností či surovinovou bezpečností," sdělil ČTK mluvčí MPO František Kotrba s tím, že nezávislá studie objektivně a ze všech aspektů posoudí dopady všech čtyř posuzovaných variant a na jejím základě pak vláda rozhodne.

Pokud by podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta politici připustili prolomení limitů, ať částečné nebo úplné, lidé v regionu ztratí důvěru v politiku. "Považuji to za vážný signál. V severních Čechách by to bylo bráno jako porušení principů demokracie a nahrávání zájmovým skupinám podnikatelů," řekl dnes ČTK Buřt.

V pátek do Ústeckého kraje zavítá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Setká se s místními starosty, jedním z bodů budou i limity. "Samozřejmě se starosty se budou probírat dotační možnosti ze Státního fondu životní prostředí a hlavně se bude mluvit o tom, co region 'pálí'," řekla ČTK Dominika Pospíšilová z ministerstva. Oblast potřebuje podle Buřta vybudovat zcela jinou ekonomickou základnu, limity jsou důležitým nástrojem územního plánování měst a vesnic. Brabec v současné chvíli jakékoliv prolomení limitů odmítá.

Ve dvanáctistránkovém materiálu pro vládu sdružení také upozorňuje na to, že doposud nebyla vybudována ochranná opatření proti hluku a prachu jako lesní pásy u obce Mariánské Radčice u nových hranic dobývacího prostoru Dolu Bílina. Další posunutí limitů by podle sdružení znamenalo přímé ohrožení obce Mariánské Radčice. Právě Radčice patří ale mezi obce, které mají od roku 2012 uzavřenou smlouvu o budoucí spolupráci se Severočeskými doly.

Úplné prolomení podporují těžaři, proti jakýmkoliv úpravám jsou naopak například ekologické organizace. Hnutí Duha v dnes zveřejněné studii tvrdí, že pouze sedm procent obyvatel ČR si myslí, že by stát měl zajistit energetice dostatek uhlí.