Sněmovna se k církevním restitucím sešla na podnět opozičních KSČM a hnutí Úsvit. Nakonec jen poslanci těchto dvou seskupení zvedli ruku pro program schůze, což nestačilo. Navzdory tomu poslanci o restitucích před hlasováním debatovali asi 2,5 hodiny.

Zákon prosazený za vlády Petra Nečase (ODS) podle Sobotky neobsahuje dostatečné kontrolní mechanismy, objem majetku i lhůty jsou nereálné. Premiér ale taky uvedl, že norma prošla testem ústavnosti. Podle Babiše je zákon neprůhledný; zpochybnil hodnotu majetku i peněžitých náhrad, na vině je podle něho minulá koalice. Stát by měl trvat na tom, aby církve řekly, jak s majetkem naloží, řekl Babiš.

"Klopotně napravujeme křivdy, které způsobil komunistický režim," poznamenal lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Ministerstvo podle něho žádosti o vydání majetku důkladně posuzuje a drží se zákona. Taky Hermanův stranický kolega a ministr zemědělství Marian Jurečka řekl, že nemá informace o porušování zákona. Zejména pod tato ministerstva restituce spadají.

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval metodický pokyn k vydávání majetku, je podle něho nutné jej doplnit a zpřesnit. Předseda komunistů se obává i toho, že restituce by v některých případech mohly prolomit hranici 25. února 1948. Má prý navíc informace, že některý vydaný majetek se hned prodává, ač to zákon ve dvouleté lhůtě zakazuje.

Sobotka řekl, že přesně tento okruh problémů patří do pravomoci monitorovacího výboru zřízeného v polovině března. Ministerský předseda chce všechny připomínky shromáždit a výboru postoupit. "Jsem připraven poskytnout Sněmovně písemnou informaci monitorovacího výboru," uvedl Sobotka.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura a taky šéf poslanců KSČM volali po zřízení internetového seznamu, v němž by byly přístupné například žádosti a údaje o majetku, kterého se týkají. Komunisté volají i po revizi zákona. Zástupcům ČSSD a ANO se po volbách při jednáních s církvemi úpravy restitucí dohodnout nepodařilo.

Někteří poslanci poukazovali na to, že s mimořádnými schůzemi by se mělo šetřit. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy by se poslanci taky mohli dočkat schůze nad "krkonošskými poudačkami". Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že by taky mohla být naopak svolána zvláštní schůze kvůli protahování restitucí a "zašantročení pozemků".

Církve by měly podle zákona získat zpět 56 procent majetku, a to pole, lesy, rybníky i další nemovitosti za 75 miliard korun. Během 30 let by měly dostat také vyrovnání asi 80 až 90 miliard korun po započtení inflace. Stát bude naopak během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti církví, který nyní činí asi 1,5 miliardy korun ročně.