"V průběhu doby existence obrazu byla provedena řada jeho oprav, přemaleb a retuší - více či méně zdařilých. Freska byla vlivem vlhkosti již značně poškozena a tento zásah byl zcela nezbytný," doplnil Hašek. Záchrana malby je dílem týmu akreditovaných restaurátorek, které pracovaly pod dohledem památkářů.

"Malba byla nejprve očištěna a bylo provedeno částečné sejmutí druhotných pozdějších přemaleb. Dále došlo k fixáži malby a vytmelení nesoudržných defektních míst. Po vyzrání použitých materiálů následovala poslední etapa, kdy bylo provedeno retušování malby, aby co nejvíce odpovídala původní podobě," popsal postup prací Hašek.

Hrad Valdštejn patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji, loni na něj zamířilo 55.000 turistů. Je to nejstarší hrad v Českém ráji, byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů, předků pánů z Valdštejna. Dnes patří hrad městu Turnov.

Obnova staré fresky nebyla letos jedinou akcí na obnovu cenné památky. Turnov do oprav a obnovy hradu investuje každoročně statisíce korun. Před letošní letní sezonou byla dokončena oprava střechy na kapli sv. Jana Nepomuckého, stavbaři opravili i fasádu kaple a úpravou prošlo také parkoviště. Pracovalo se i na mostě k hradu. Dělníci se tam znovu vrátí po skončení turistické sezony na podzim.