Hitchcockův thriller Na sever severozápadní linkou šel do kin v roce 1959. Hlavní postavu, reklamního agenta, si tajná služba splete s fiktivní osobou jménem George Kaplan. Neexistující Kaplan je i tématem divadelní hry, kterou napsal francouzský dramatik a režisér Frédéric Sonntag.

Sonntag špionážní komedii dokončil v roce 2001, byla přeložena do 11 jazyků. Divadla ji inscenovala v mnoha zemích po celém světě. Má tři části, které se postupně propojí. Začíná u skupinky aktivistů, kteří nazvou své uskupení George Kaplan. Druhá se zabývá několika scénáristy, kteří pracují na tajemném konceptu seriálu. V závěrečné třetině se ukazuje, že za nitky tahá neviditelná vláda.

Jedním z témat hry je odpoutání pozornosti od skutečného problému, což fiktivní postava George Kaplan dělá. Scénu a herce snímají kamery, jejich obrazy promítají, umožňují divákovi se stát součástí děje, uvedla režisérka Linda Dušková.

V inscenaci diváci uvidí Petru Janečkovou, Štěpánku Fingerhutovou, Martinu Sikorovou, Milana Němce a Jana Musila, každý hraje více rolí.