"V soutěži nejsou povinné skladby, jen období, ze kterých musí skladba pocházet, a například i to, aby sbor zpíval ve svém rodném jazyce. Vybrali jsme tedy kusy z renesanční polyfonie, dále soudobou hudbu třeba od Víta Zouhara či Eriky Budai a poté moravské lidové písně," uvedl sbormistr Jakub Klecker. Podle Konečné Kantiléna přesvědčila mezinárodní porotu přesnou intonací, bohatou dynamikou, zvukovou vyvážeností, přesvědčivou výrazovostí a interpretací.

Sbor soutěžil ve třech kategoriích: mládežnické sbory, duchovní hudba bez doprovodu a smíšené, ženské a mužské sbory. Díky předloňským úspěchům v Magdeburgu nemusela Kantiléna projít tříkolovým systémem a rovnou získala místo v soutěži těch nejlepších. Přímá kvalifikace nicméně znamenala jediný možný soutěžní výkon v každé kategorii. Nynější zisk tří zlatých medailí zajistil sboru přímou kvalifikaci i v příštích pěti letech.

Kantiléna vznikla v roce 1956 jako Šlapanický dětský sbor a za několik let se vypracovala ve výběrové těleso. Ve sboru, který má za sebou přes 1500 koncertů v Česku, Evropě, Spojených státech, Kanadě, Japonsku a Rusku, začínala i operní pěvkyně Magdalena Kožená. Dnes je patronkou Kantilény.

hal tmd ktp