Řešením je zřejmě spojení více služeb po jednu střechu. To se podařilo v Děčíně, kde se otevřela v roce 2012 nová knihovna v architektonicky zajímavé budově, která se stala jedním z novým symbolů města na Labi. "Návštěvnost se díky rozšíření aktivit oproti roku 2005 zvýšila o polovinu," řekl ČTK ředitel Ladislav Zoubek.

V betonové skeletové stavbě, v jejímž interiéru jsou přiznány všechny provozní technologie, pořádá knihovna na 70 dlouhodobých kurzů. "Výpůjční doba je denně do 19:00 a půjčujeme i v sobotu a neděli," uvedl ředitel knihovny, která provozuje i šest poboček, 44 malých knihoven v okrese Děčín a knihovnu ČVUT v místě detašovaného fakultního pracoviště.

Stěhování zřejmě čeká i mosteckou knihovnu, a to do kulturního domu Repre, jehož velkou rekonstrukci město chystá. Součástí knihovny je nově planetárium. "Rozšiřování činností jednoznačně vítáme, protože se tím zvyšuje návštěvnost a lépe se tak využívají finanční prostředky z městského rozpočtu," řekl ČTK ředitel Tomáš Ondrášek.

Život mezi knihami v Mostě zpestřuje hejno australských papoušků, křepelky, akvarijní rybky nebo želva Karel. "Pro návštěvníky se snažíme zlepšit prostředí, chceme z knihovny udělat pohodlný obývák, kde je radost číst," uvedla zástupkyně ředitele Anna J. Němcová. "Z celkového počtu čtenářů je 70 procent žen a mládež do 19 let tvoří zhruba 13 procent," uvedla. Knihovna pořádá velký počet akcí včetně oblíbeného pasování druháků na čtenáře, seniorklubu, soutěží a koncertů. Do celorepublikového projektu Kniha do vlaku se v Mostě připojili jako první v Ústeckém kraji.

Pozornost dětských čtenářů se daří upoutat Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Dětské oddělení pro ně připravilo projekt Povolání k předčítání, kdy se po celý rok mohou setkávat s lidmi zajímavých profesí. Oblíbené jsou odpolední čtecí dny, kdy každý měsíc čte jeden táta jednu knihu. Akce je spojena s pohádkovou dílnou. "Právě zaujmout mladé čtenáře je důležité, ale chceme přitáhnout i dospělé, třeba k e-knihám, které si mohou zájemci půjčit u nás zdarma," řekl ČTK ředitel Aleš Brožek.

Každá z knihoven se také chlubí nějakou sbírkovou raritou. Shodují se, že největší zájem nyní je o Deník malého poseroutky a severské thrillery. Naopak klesá zájem o naučnou literaturu, protože mladší generace hledá potřebné informace hlavně na internetu. Společné mají knihovny nedostatečné financování, zejména mzdy jejich pracovníků jsou podprůměrné. I proto takovou práci musí podle Němcové dělat hlavně nadšenec.

fir ktp