V rámci českého debutu Buika také zahájila světové turné ke svému novému albu Vivir sin miedo (Žít bez strachu), které zanedlouho vyjde.

Struny podzimu už tradičně přinášejí Pražanům neotřelé novinky z mezinárodní hudební scény, jednou z nich byl i tento zahajovací koncert. Na svém albu letos třiačtyřicetiletá Buika představuje své hudební zkušenosti posledních deseti let a cesty po světě. Je autorkou devíti z deseti písní.

Americká rozhlasová stanice NPR ji zařadila na seznam padesáti nejlepších zpěváků všech dob a nazvala ji Hlasem svobody. To proto, že Buika dokáže podle kritiků každé písni vtisknout jedinečnou osobitost. I dnešní koncert ukázal, s jakou energií, vášní a originalitou k interpretaci hudby přistupuje.

Buika v rozhovoru pro festival uvedla, že "hudba je tajemstvím sdíleným dvěma skutečnostmi - hudbou a posluchačem - něco jako láska...". Její hudba čerpá z mnoha vlivů. Narodila se na španělské Mallorce, kde dostala hudební průpravu. O své vlasti tvrdí, že v ní lze zaslechnout všechny zvuky světa. Sama zpěvačka, která bývá přirovnávána k Nině Simone nebo Billie Holidayové, má africký původ. V její tvorbě se snoubí španělské styly a americká černošská muzika.

V současnosti žije v Miami a spolupracuje s nejslavnějšími hudebníky. Režisér Pedro Almodóvar si její zpěv vybral do svého filmu Kůže, kterou nosím.

Festival potrvá do 18. listopadu a v programu oslaví svou dosavadní historii, v níž Pražany provázel nejrůznějšími žánry se světovými muzikanty. Hned v pátek 9. října se uskuteční mimořádné první koncertní uvedení hudby Zdeňka Lišky k filmu Marketa Lazarová. Na festival se vrátí například houslista Gil Shaham, kontratenor Philippe Jaroussky, jazzový pianista Jason Moran i jazzová zpěvačka Cassandra Wilsonová.