Prostřednictvím výstavy nazvané Muzeum v zákulisí návštěvníci nahlédnou do prostor běžně veřejnosti nepřístupných, kanceláří, dílen, depozitářů, ateliérů. Seznámí se s pracovními postupy. "Představí se práce průvodců, tesařů, zedníků, kurátorů," uvedla Valíčková. Vystaveny budou také ukázky ze sbírek muzea, nebudou chybět například průvodcovské texty. Výstava v objektu Sušáku začne ve čtvrtek, potrvá do března příštího roku.

"Veřejnost vnímá muzeum obvykle jako rozsáhlý skanzen prezentující prostřednictvím venkovních expozic život našich předků na Valašsku, jako místo aktivního odpočinku. Málokterého návštěvníka však napadne, kolik a jakou práci je třeba vykonat k tomu, aby se v muzeu cítil příjemně a hlavně, aby muzeum fungovalo po všech stránkách svého bytí," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Skanzen tento týden otevřel také novou stálou expozici o tesařství nazvanou Jak stavěli naši předkové. Staví také nový patrový objekt za vstupní budovou do muzea, který bude sloužit jako technické zázemí i nový výstavní prostor. V něm by měla být nová expozice, která má zatím pracovní název Cesta dřeva. Objekt by měl být dokončen na podzim. Příští rok by se měla otevřít dlouhodobá výstava mapující různé podoby tradičního odívání na Valašsku.

Oslavy 90 let existence muzea vyvrcholí v červenci čtyřdenními Rožnovskými slavnostmi. Folklorní festival doplní pořady, které budou připomínat jednotlivé etapy vývoje muzea. Loni si ho prohlédlo téměř 265.000 lidí.