Přestože v zahraniční patří současné umění k nejdráže prodávaným položkám v aukcích, v tuzemsku rekordní sumy sběratelé dávají stále za klasickou modernu, případně umění starých mistrů. Současné umění se také v českých aukcích až na výjimky nenabízí samostatně, většinou je součástí široké nabídky umění napříč jeho historií. Podle Rybáře ale právě dnešní aukce ukázala, že zájem sběratelů o současné umění i v tuzemsku roste. "Absolutní bomba," charakterizoval dění v Topičově salonu. "V zahraničí je to normální, že se draží současné umění, protože žijeme v 21. století," dodal.

Nejvyšší vyvolávací cenu dnes měla plastika Karla Malicha Mrak, která se nabízela za 1,1 milionu korun, prodala se za milion a sto padesát tisíc. Dílo vznikalo v letech 1970 až 1973 a patří do významné skupiny abstraktních plastik, které se odpoutávají od země a jsou zavěšovány do prostoru. Malichova díla se draží často, dosahují někdy k milionu, v roce 2007 se drátěná plastika s názvem Viděl jsem před sebou zářící energii prodala za 1,6 milionu korun.

Za částky přesahující milion korun se ze současného českého umění draží také díla Václava Boštíka či Zdeňka Sýkory, loni se za 2,7 milionu korun vydražila monumentální práce Theodora Pištěka - obraz z roku 1977 nazvaný Na návštěvě u Harrachů je nejdražším vydraženým obrazem českého žijícího autora.

K dnes nejdráže vyvolávaným položkám patřila také díla Davida Černého, Krištofa Kintery, Michaela Rittsteina či Dokoupila. Za 500.000 korun se vyvolával a také prodal obraz Davida Černého Saint Dick, rozměrné zobrazení pánského přirození složeného z drobných předmětů zalitých do průhledné hmoty. Michael Rittstein byl na aukci prezentován dílem Břemeno nad 15 kg z roku 1979, prodalo se za vyvolávací cenu 350.000 korun.

Obraz je typickou ukázkou Rittsteinovy tvorby z konce 70. let minulého století. Autor se v té době věnoval zobrazování každodennosti všedního člověka žijícího na panelákovém sídlišti za dob normalizace. Rittsteinův výtvarný jazyk se zde projevuje expresivní malbou, výraznou barevností doplněnou o pletivo, sarkasmem a nadsázkou, která zveličuje děj odehrávající se na plátně.