Významným centrem kultury bude i letos českokrumlovský zámek. O prázdninách bude hostit koncerty Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, při zářijovém Festivalu barokních umění tam bude uvedena světová premiéra barokní opery Johanna Adolfa Hasse, odehrávat se tam budou i Slavnosti pětilisté růže. Kostýmovaný průvod zahájí zámeckou sezonu 5. dubna, další akce mohou zájemci vybírat v kalendáři na internetu.

Oblíbený hudební festival HRADY.CZ se v srpnu po roce vrátí na Rožmberk. Dačice v létě ožijí festivaly Za dačickou kostku cukru a Dačické barokní dny. V Jindřichově Hradci se uskuteční koncerty v rámci Folkové růže. Letní festivalovou atmosféru podporuje i třeboňský zámek, který v květnu nabídne prostory mezinárodnímu festivalu animovaných filmů stejně jako sérii koncertů v rámci festivalů Okolo Třeboně, Léto v Třeboni či Třeboňská letní setkávání.

Jedinečnou atmosféru jihočeských hradů a zámků už pravidelně podporují i speciální květinové výstavy. První z nich z cyklu Zámecké květinové slavnosti se uskuteční v Třeboni. Výstava Amarylis a skleněný svět provoní tamní interiéry schwarzenberských zámeckých apartmá od 12. do 21. dubna. Součástí cyklu, který se uskuteční na celkem osmi památkových objektech v ČR, je i výstava květinových aranží na hradě Rožmberk. Interiéry zámku Kratochvíle pak zkrášlí výstava Rosa, spes futurii gaudii neboli Růže, naděje budoucí radosti. Tato květinová aranžmá budou součástí celorepublikového cyklu výstav Válka růží.

Jihočeské památkové objekty se jako v předchozích letech zapojí do celorepublikových aktivit, k nimž patří oslavy Mezinárodního dne památek, Noc kostelů, Hradozámecká noc a Dny evropského dědictví.

Vedle známých hradů a zámků spravovaných NPÚ nabízí méně okázalý program i památky v držení měst a obcí či fyzických osob a občanských sdružení. Patří k nim třeba zřícenina hradu Dívčí Kámen nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy. Tam chystají velikonoční neděli pro děti, koncerty kytaristů, či vystoupení amatérských divadel. Na Helfenburgu u Bavorova sezonu zahájili už počátkem března vojensko-historickou akcí Pasovští pod Helfenburgem. V květnu je na programu Žehnání koním, v létě divadelní festival, Kozí slavnosti a prohlídky za úplňků. Také na Vítkově hrádku nad lipenskou přehradou chystá občanské sdružení řadu akcí, sezonu tam zahájí 17. května. Kulturní léto pořádá také sdružení Hrady na Malši.

mi ktp