Republikánský předseda senátního výboru Chuck Grassley od Fordové chtěl do dnešního rána vědět, zda ve výboru v pondělí promluví. Pokud by souhlasila, mohla by se rozhodnout pro veřejné či soukromé slyšení. Právníci Fordové ale pondělní termín odmítli a žádali odklad slyšení na pozdější dobu, nejlépe do čtvrtka. Příchod Fordové do Senátu podmínili i několika dalšími žádostmi, mimo jiné tím, že jejich mandantka bude hovořit až po výslechu Kavanaugha a že s ním nebude v jedné místnosti.

Podle informací serveru Politico právní výbor souhlasil s podmínkami Fordové jen částečně. Odklad slyšení schválil, ale na středu. Výslech se uskuteční v oddělených místnostech, ale údajná Kavanaughova oběť bude mluvit první, nikoli až po domnělém útočníkovi, jak žádala. Podle agentury Reuters se má k tomuto návrhu Fordová vyslovit do konce dnešního dne místního času, tedy do sobotního rána SELČ. Co se stane v případě, že návrh odmítne, informace Politico neuvádí.

Pokud se středeční slyšení uskuteční, právní výbor Senátu by měl ještě příští týden hlasovat o tom, zda senátnímu plénu doporučí Kavanaughovu kandidaturu ke schválení. Dosazení Kavanaugha jako devátého soudce Nejvyššího soudu USA by znamenalo, že v nejvyšší soudní instituci na mnoho let převáží konzervativní pravice.

Složité dohadování o formátu senátního výslechu je odrazem vzrušené atmosféry ve Washingtonu před kongresovými volbami, které jsou plánovány na 6. listopadu. Ve hře je dosavadní republikánská většina v obou parlamentních komorách, kterou mají podle předpovědí demokraté šanci ukončit. Kavanaugh i Fordová podle agentury AP oznámili, že oni sami i jejich rodiny dostávají anonymní výhrůžky smrtí. Ještě víc než o jejich osud jde ale podle amerických komentátorů o celkový poměr sil na politické scéně USA.

Prezident Trump trvá na Kavanaughově nevině, ale proti výslechu Fordové se nestaví. Vyčítá jí ovšem, že svou čest nehájila už těsně po údajném incidentu před 36 lety. "Pokud byl ten útok na paní Fordovou tak zlý, jak říká, měla se okamžitě obrátit na místní policii ona sama nebo její rodiče," napsal dnes na twitteru.

Kavanaugh je podle prezidenta skvělý a bezúhonný muž, na něhož útočí "politici z radikální levice, kteří nechtějí znát pravdu, ale chtějí jen ničit a zdržovat". Na faktech jim nezáleží, postěžoval si Trump na twitteru a dodal, že problémy s takovými lidmi má ve Washingtonu denně.