Podle obžaloby Zadeh založil organizovanou skupinu k ovlivnění svědků ve vlastní prospěch ve své daňové kauze, kterou projednává brněnský krajský soud. Spolu se Zadehem je z ovlivňování svědků obžalováno dalších pět lidí. Podnikatel už dříve obžalobu označil za nesmysl.

Návrh na delegaci této kauzy k pražskému soudu podal Zadeh loni na podzim. Podle jeho obhájkyně Aleny Kojzarové existuje podezření na podjatost dozorujícího státního zástupce, který vyšetřování ve věci vedl, a také na zainteresovanost krajského soudu v Brně. Jak už dříve uvedla, soudci krajského soudu se v minulosti postavili za soudce Aleše Novotného, který je předsedou senátu v Zadehově hlavní daňové kauze, což je podle advokátky dostatečným podkladem pro závěr, že soudci jsou v této věci ovlivněni. Krajský soud je přitom ten, který rozhoduje o stížnostech a odvolání v Zadehově případu u městského soudu.

"Žádali jsme proto, aby tato věc byla projednána Obvodním soudem pro Prahu 1. Podle pravidel trestního řádu je to druhý příslušný soud, protože v tom místě se udála část jednání," uvedla už dříve obhájkyně. Nejvyšší soud ale návrh zamítl, kauzu tak dokončí Městský soud v Brně.

Hlavní líčení v této vedlejší Zadehově kauze začalo loni v listopadu, termíny jsou aktuálně vypsány do poloviny července, přičemž nejbližší termín je 2. května. "Ve věci momentálně proběhly výslechy všech obžalovaných a navržených svědků, provedla se část listinných důkazů, zbývají věcné důkazy, kdy lze předpokládat další návrhy důkazů," uvedla Hovorková.

Spolu se Zadehem před senátem městského soudu stanuli Eva Halamková, advokáti Ondřej Kučera a Záviš Löffelmann, bývalý policista Jan Šebek a Martin Veselý. Podle obžaloby Zadeh tuto skupinu založil s cílem ovlivnit daňový případ vedený u krajského soudu ve svůj prospěch a ve prospěch dalších obžalovaných.