Podle obžaloby někdejší šéfka premiérova kabinetu v roce 2012 nezákonně a z osobních důvodů zadala vojenské rozvědce sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil.

Zproštění viny se týká sledování nejen Radky Nečasové, ale i druhé části obžaloby, která obžalovaným vytýkala sledování dvojice zaměstnanců z úřadu vlády. "Skutky uvedené v obžalobě nejsou trestným činem," řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová.

K soudu dnes přišla pouze trojice zpravodajců, kteří uvedli, že je celá kauza teprve v poločase a důležité bude, aby jejich nevinu potvrdil i odvolací soud. Obžalobu považují za lživou a vykonstruovanou. Podle jejich advokátů nebyly pro odsouzení žádné důkazy.

Nečasová si rozsudek osobně nevyslechla, protože se z jednání ze zdravotních důvodů omluvila. Podle jejího právníka Eduarda Bruny nemůže odvolací soud Nečasovou odsoudit. Případ může buď vrátit k novému projednání nebo dnešní rozsudek potvrdit.

Podle žalobce Rostislava Bajgera je rozsudek nezákonný, protože nebyl odůvodněn. Verdikt jej zároveň poměrně překvapil. "Zásadní změna v důkazní situaci nenastala. Jsem nespokojený. Kdo by nebyl," řekl novinářům. Pro Nečasovou chtěl 3,5 roku vězení, pro Páleníka, Kovandu a Pohůnka tresty 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce. Za zneužití pravomoci jim hrozilo až pět let vězení.

Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu, a to mimo jiné z odposlechů. Z těch údajně vyplývá, že Nagyová byla se spoluobžalovanými v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny.

Soud v kauze rozhodoval již před rokem, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění. Rozhodnutí ale přezkoumal odvolací městský soud, který soudkyni Králové případ vrátil. Soudkyně tak nyní musela věc projednat ve veřejném hlavním líčení.

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů kolem Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty, k Nagyové se vyšetřovatelé dostali na základě odposlechů. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Nagyová je obviněna i z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je stíhán i její manžel Nečas. Žalobci ji nedávno začali stíhat také kvůli krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát tak prý připravila o 705.925 korun.

Městský soud v Praze také letos obdržel obžalobu Nagyové ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Tento týden ji ale vrátil žalobcům k dopracování, protože údajně nemusí být utajená. Státní zastupitelství se proti postupu soudu ohradilo a věc přehodnotí pražský vrchní soud.