GIBS navrhla státnímu zástupci pětici lidí obžalovat v polovině června. Případ jí vrátil státní zástupce ve čtvrtek. "Dospěl jsem k závěru, že v této podobě to nelze před soud podat. Případ jsme vrátil k doplnění policejnímu orgánu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Je potřeba případ dodělat a trestní stíhání rozšířit. Některé skutky jsme prozatím nepostihli," uvedl Novák. "Trestní stíhání bude rozšířeno, více k tomu zatím nemohu říci," dodal žalobce.

Podezřelí lidé byli obviněni loni v únoru. Dozorce byl obviněn z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, všichni podezřelí jsou podle žalobce stíháni za výrobu a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, jeden z odsouzených je stíhán za podplácení. Podle žalobce se obvinění týká distribuce přípravků s anabolickými účinky. Původní podezření na distribuci drog se neprokázalo.

Kauzou nazvanou Alcatraz se GIBS zabývala řadu měsíců. Policie vyrazila do mírovské věznice v únoru 2013 na základě pátrání, při kterém se ukázalo, že v káznici funguje distribuční síť. "Dlouhodobě a za úplatu dodávala zakázané látky, které za pomoci vězňů distribuovala mezi odsouzené," uvedla tehdy mluvčí GIBS Radka Sandorová. Podle mluvčí mírovské věznice Kamily Válkové byl obviněný příslušník zproštěn výkonu služby. K případu se vedení věznice nechce vyjadřovat.

Věznice Mírov patří k nejtěžším nápravným zařízením v zemi. Nyní si tam odpykává své tresty kolem 370 lidí; drtivá většina z nich je umístěna ve zvýšené ostraze. V mírovské věznici si odpykávají své tresty i doživotně odsouzení.