Údaje ministerstva ukázaly, že export do USA meziročně klesl o 0,9 procenta, zejména kvůli poklesu dodávek automobilů a zařízení pro výrobu polovodičů. Výrazný propad zaznamenaly rovněž dodávky oceli, na kterou Trump v březnu uvalil nova cla ve výši 25 procent.

Hodnota exportu oceli z Japonska do USA v červnu meziročně klesla o 17,2 procenta, což je nejprudší tempo od loňského července. "Vývoz oceli z Japonska sice není příliš velký, pokud ale už nyní klesá tak výrazným tempem, pak mám obavy z dominového efektu amerických cel na ocel," uvedl analytik Hiroaki Muto ze společnosti Tokai Tokyo Research Center. "Ta cla budou mít globální dopad," dodal.

Přebytek Japonska v obchodování s USA se v červnu navzdory poklesu exportu zvýšil o půl procenta na 590,3 miliardy jenů (116,3 miliardy Kč). Dovoz z USA se totiž snížil o více než dvě procenta, zejména kvůli poklesu dodávek ropy, letadel a uhlí. Mezi japonskými politiky panují podle Reuters obavy, že Trump se bude Tokio snažit přimět ke konkrétním krokům ke snížení japonského obchodního přebytku v obchodování s USA.

Celkový objem vývozu z Japonska v červnu vzrostl o 6,7 procenta na 7,1 bilionu jenů (1,4 bilionu Kč), zatímco import se zvýšil pouze o 2,5 procenta na 6,3 bilionu jenů (1,2 bilionu Kč). Obchodní přebytek se tak zvýšil o 66 procent na 721,4 miliardy jenů. Za jeho růstem stála především silná poptávka v Číně a dalších asijských zemích, uvedla agentura AP.

"Celkový export zatím zůstává silný, nejsme si však jisti, jak se vyvine situace v oblasti obchodní politiky," uvedl ekonom Šudži Tonuči ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.