Podle serveru Týden.cz získá téměř poloviční podíl společnost CITIC Group, kterou vlastní čínský stát.

Mynáře do Číny doprovodil poradce prezidenta Martin Nejedlý a místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Podle Ovčáčka jeli na základě Zemanova rozhodnutí do Číny jednat s představiteli regionální vlády Šanghaje, kde společnost CEFC sídlí. Přítomni byli i další představitelé "příslušných úřadů a institucí". "Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Jie Ťien-ming je vyšetřován pro podezření z porušení zákona," uvedl Ovčáček. Dodal, že "vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China" a že se všechny zúčastněné strany shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci iniciativy Nová hedvábná stezka (One Belt, One Road) v Česku.

"Vyčkáváme prošetření celé záležitosti," sdělil Ovčáček ČTK na dotaz, zda prezident Jie Ťien-minga ve funkci svého proadce ponechá.

Zástupci Hradu se setkali také s vedením společnosti CEFC China. To je informovalo, že Jie Ťien-ming odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti. "Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice," dodal Ovčáček. Důkazem toho podle něj je, že do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje "silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí". Týden.cz uvedl, že touto firmou je 156. největší společnost světa CITIC Group, kterou vlastní čínský stát.

Zemanovým emisarům se v Číně dostalo neurčitého potvrzení toho, o čem dávno informovala světová i domácí média, uvedl Martin Hala, ředitel Sinopsis, projektu Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a AcaMedia. Navíc ale přivezli z Číny řešení situace české odbočky CEFC Europe, což bylo nejspíš skutečným cílem jejich mise, dodal. Vstup investičního kolosu CITIC označil Hala za "plíživé zestátnění".

CEFC dnes ČTK informovala, že skupina s ohledem na připravovanou změnu v akcionářské struktuře stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB. Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe. CEFC vlastní v J&T FG deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent. S tím ČNB na přelomu roku odmítla vydat souhlas, CEFC podle centrální banky mimo jiné dostatečně neprokázala původ peněz, uvedl server Echo24.cz. Rozhodnutí ČNB nebylo konečné.

"Mateřská CEFC China i nadále považuje projekty v ČR za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti," uvedl mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář.

"Rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem. Vidíme řadu synergií mezi jeho aktivitami a aktivitami CEFC Europe nejen v Číně, ale po celém světě," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Europe Marcela Hrdá. Deklarována byla podle ní plná podpora i neziskových aktivit, jako jsou Centrum tradiční čínské medicíny a SK Slavia Praha. Tvrdík k tomu na twitteru uvedl, že nevidí důvod pro změnu cílů a rozvojové strategie fotbalové Slavie. "Není žádný důvod pro znepokojení," doplnil.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy korun na 14,65 miliardy Kč.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. CEFC Europe spravuje nyní v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur.