Dohoda nově označována zkratkou CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tedy Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství) nebo TPP-11 bude podepsána v Chile 8. března.

Velké změny TPP se týkají pozastavení řady kontroverzních článků zejména v oblasti farmaceutického průmyslu, přičemž řada z nich byla do původní dohody zapracována na žádost USA. Jde o pravidla posilující ochranu duševního vlastnictví ve výrobě léčiv, která by podle názoru několika vlád a aktivistů mohla vyústit ve zvýšení nákladů na léky.

Jak uvedl australský ministr obchodu Steve Ciobo, díky dohodě zmizí více než 98 procent celních sazeb v oblasti, jejíž hrubý domácí produkt dosahuje 13 bilionů USA (téměř 267 bilionů Kč). Státy TPP - Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam - se na světovém HDP podílejí zhruba 13,5 procenta. Kdyby ale USA od dohody neodstoupily, tento podíl by dosahoval 40 procent.

Přestože prezident USA Donald Trump v průběhu své volební kampaně označil TPP za "katastrofu", změnu názoru úplně nevyloučil. V lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu řekl, že jeho země by se k dohodě mohla vrátit, pokud dostane lepší podmínky. Podle úterní zprávy listu The Washington Post 25 senátorů Trumpovi zaslalo dopis s žádostí, aby svůj postoj přehodnotil.

Dohoda pravděpodobně vstoupí v platnost na konci roku 2018 nebo v první polovině roku 2019.