Po otestování chce operátor pilotní provoz v lednu rozšířit do Mladé Boleslavi. Po vyhodnocení zkušebního provozu NB-IoT plánuje T-Mobile zahájit přípravy na celostátní komerční spuštění technologie. Sítě pro internet věcí vybudovaly například i České Radiokomunikace nebo Vodafone. Vodafone dokončil celonárodní pokrytí sítí NB-IoT na začátku letošního října. Technologii nasadil na téměř 4000 LTE vysílačů.

"Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti internetu věcí a k stávající síti Sigfox přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace. Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat," uvedl ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. T-Mobile má 6,1 milionu mobilních zákazníků, což je nejvíce na trhu.

Mezi hlavní výhody NB-IoT patří podle operátora vysoký prostup signálu do budov, nízká cena koncových zařízení a energetická nenáročnost, což umožňuje provozování velkého množství zařízení současně. Technologii lze využít například pro měření spotřeby elektřiny či plynu, parkovací systémy nebo monitorovací zařízení. Síť NB-IoT používá licencované spektrum a má stejnou úroveň zabezpečení jako LTE.

Technologie NB-IoT je podle Tomáše Rutrleho ze společnosti Komix dalším logickým krokem, který vhodně doplňuje sítě pro internet věcí, jako jsou SigFox a LoRA. "Očekávaným pokračováním bude postupné přizpůsobení výrobců stávajících senzorů a zařízení této technologii a prvním, kdo by mohl začít s vhodnými balíčky a službami pro koncové zákazníky, může být samotný T-Mobile," dodal.

Mobilní sítě Sigfox operátora SimpleCell fungují ve 13 zemích a je na ně připojeno přes sedm milionů zařízení. Jejich prostřednictvím mohou komunikovat věci, senzory a zařízení nezávisle na elektrickém připojení pět až 15 let pouze na baterie.