Labe Wood obdržela rozhodnutí o příslibu investiční pobídky již v červnu 2014, ale projekt nakonec neuskutečnila. Na stejný záměr firma získala příslib pobídky znovu letos v březnu, tentokrát s vyššími investičními náklady.

Benteler Automotive Klášterec dostal příslib pobídky ve výši až 480 milionů korun. Německý výrobce autodílů plánuje v Klášterci nad Ohří investovat 2,5 miliardy korun a vytvořit 576 nových pracovních míst.

Celkem stát v Ústeckém kraji přislíbil v prvním pololetí pobídku jedenácti firmám, které investují většinou v průmyslových zónách, například v Lounech, Klášterci nad Ohří a u Mostu. Právě v Ústeckém kraji je stále nejvyšší nezaměstnanost v ČR a dostatek pracovní síly je vedle silničního napojení na Německo lákadlem pro investory. Nedostatek kvalifikované pracovní síly nicméně už pociťují i podniky na severu Čech.

Z podpořených investic se už realizuje například v Kláštěrci nad Ohří stavba nové haly společnosti Toyoda Gosei Czech, což je výrobce pryžových součástek. Firma přijme 220 lidí, investice za 450 milionů korun budou znamenat rozšíření kapacity závodu.

Výrobce kovových autodílů Gestamp Louny, který získal příslib veřejné podpory 354 milionů korun, plánuje do tří let zdvojnásobit počet zaměstnanců na 400. Investice je ve výši 1,5 miliardy korun. Společnost Feintool System Parts Most plánuje postavit v zóně Joseph továrnu na výrobu strojů a zařízení na řezání, v rámci investice za 1,26 miliardy korun vytvoří 149 míst.

V loňském roce získala příslib nejvyšší pobídky korejská firma Nexen Tire, která letos začala stavět na Žatecku továrnu na výrobu pneumatik. Příslib veřejné podpory byl do výše 3,6 miliardy korun.