Hospodaření Gazpromu podpořil hlavně silnější rubl, který ovlivnil hodnotu zahraničních úvěrů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk 100,2 miliardy rublů. Tržby se však mírně snížily na 1,26 bilionu rublů z 1,29 bilionu rublů předloni, protože tržby z prodeje do Evropy se kvůli nižším cenám v rublech snížily na 570 miliard rublů. Evropa je hlavním trhem Gazpromu.

Za celý loňský rok Gazprom vyvezl do Evropy a Turecka rekordních 179,3 miliardy metrů krychlových plynu. To bylo o 12,5 procenta více než v roce 2015. Odběratelé kupovali více plynu díky nižším cenám. Ceny plynu jsou vázané na vývoj cen ropy, zaostávají však za vývojem cen ropy o šest až devět měsíců.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty.