Se zástupci námořníků se náměstkyně sešla již minulý týden. Potvrdila, že podle vzájemné smlouvy o zamezení dvojího zdanění musí námořníci platit v místě své rezidence, tedy v Česku.

"Jednáme s Holandskem, aby se tamní finanční správa snažila v co nejkratší době vrátit tyto peníze zpátky tak, aby neplatili ty samé peníze dvakrát," doplnila náměstkyně. Kvůli zaplacení daně jsou podle jejích slov někteří lodníci v zoufalé situaci. Informace o daních dostala podle Schillerové česká daňová správa z automatické výměny informací a "musí konat z úřední povinnosti".

Na případ lodníků upozornila páteční Mladá fronta Dnes. Zhruba 500 lodníků, kteří se plaví na nizozemských lodích a v Nizozemsku platí daně, musí nyní zaplatit daně v tuzemsku. Podle deníku může jít o desítky i stovky milionů korun. Může za to dodatek ke vzájemné smlouvě o zamezení dvojímu zdanění s Nizozemskem z roku 1974, který stanoví, že daně mají lodníci platit v zemi trvalého bydliště. Problém se může týkat údajně až 2,5 tisíce pracovníků.