"Pokud nedojde k urychlenému naplňování požadavků, bude agrární komora v této složité situaci reagovat všemi dostupnými prostředky," stojí v usnesení představenstva. "Budeme zlobit," dodal prezident komory Miroslav Toman na dotaz ČTK. Více vedení komory nenaznačilo.

"Nevnímám to tak, že by mi někdo vyhrožoval, dával striktní ultimáta," řekl v reakci ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj se ministerstvo o většinu zmíněných věcí snaží a pracuje na nich, problémem jsou ale peníze. "Naše zdroje na ministerstvu jsou výrazně omezeny, byť budu hledat maximum v úsporách," vysvětlil ministr, který o rozpočtu jedná i s ministrem csmfinancí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Po Babišovi chce kvůli problémům v zemědělství miliardu korun navíc, zatím se nedohodli.

Krize s padajícími cenami mléka není jenom v ČR, mléka je na trhu nadbytek v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót. Ministerstvo situaci řeší i na evropské úrovni.

Komora po ministrovi požaduje schválení nového dotačního programu na podporu mléka na pokrytí nákladů na vedení evidence zvířat nebo zvýšení podpory kontroly užitkovosti skotu. Agrárníci chtějí i další dotace na zlepšování kvality půdy či urychlení spouštění programů, které má již ministerstvo připravené, například ohledně podpory kvalitního mléka.

Navíc si komora přeje, aby vláda do konce září schválila změnu zákona, kterou by mohli farmáři využívat tzv. "zelenou naftu" i v oborech živočišné výroby. Předložit by ji mělo ministerstvo zemědělství. "Očekáváme nějaký další krok, který by nebyl v rovině řečí, ale schválení," dodal viceprezident komory Bohumil Belada.

Evropská unie by podle Jurečky a jeho dalších rezortních kolegů měla zvýšit intervenční nákupní ceny mléka. Dokonce by na tom podle něj mohla vydělat, kdyby mléčné produkty po několika letech zpětně prodala.

O mléčném trhu by měli ministři zemědělství EU jednat 7. září v Bruselu, vedle diskuze budou protestovat farmáři z evropských zemí, Agrární komora vyšle autobus s demonstranty na podporu akce.