"Pokles dodávek tepla byl okolo 15 procent proti běžným rokům. Zima byla letos abnormálně teplá, podle údajů byly teploty asi o čtyři stupně nad průměrem," řekl dnes ředitel divize Zpracování Sokolovské uhelné a.s. Pavel Homola. Teplo ze Sokolovské uhelné proudí do Chodova, Karlových Varů, Nejdku, Vintířova nebo Nového Sedla. Vlastní lokální výtopny má těžařská firma i v Krajkové nebo Horním Slavkově. I tam byl pokles dodávky tepla podle Homoly zhruba stejný.

Podobný výpadek měli i jiní dodavatelé tepla v kraji. "Zima byla mírná. Ztrácíme od začátku roku asi pět procent proti předpokladům, které jsme měli. A to jsme odhad snížili o asi osm až deset procent proti předešlým rokům," řekl ČTK Karel Rambousek, prokurista Sokolovské bytové, která je hlavním dodavatelem tepla v Sokolově.

Pro firmu, kde prodej tepla představuje zhruba 85 procent obratu, to bude letos znamenat nutnost snížit náklady. "Fixní náklady se snižovat nedají, ale proměnlivé náklady musí dolů. Odloží se některé opravy. Ale cenu tepla kvůli tomu měnit nebudeme," uvedl Rambousek.

Podobně i Ostrovská teplárenská zaznamenala v zimě významný pokles prodeje tepla. "V technických jednotkách byl pokles prodeje asi 18 procent. Pokud vím, podobný pokles měly i další teplárny v okolí," řekl ředitel Ostrovské teplárenské Radek Havlan.

"Není to ideální, ale není to zásadní problém. S odbytem tepla klesá i spotřeba paliva. Ale fixní náklady zůstávají. Někdy se to zhoupne nahoru, někdy dolů, ale v tom globálním vývoji se to příliš neprojeví. Ale za poslední dobu to byla nejteplejší zima," dodal Havlan.