Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hit Netflixu zdobí skvosty od Cvikova! Čeští skláři uměním obklopili Daniela Craiga (54)

Autor: Ivan D. Hladík - 
2. ledna 2023
05:00

Mezi světovými filmaři mají Češi dobré jméno, ať už jsou přímo součástí štábu nebo se podílejí na výtvarné stránce. Nejčerstvějším důkazem jsou mistři ze sklářství Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova. Jejich díla zdobí snímek Na nože: Glass Onion (2022) s „Bondem“ Danielem Craigem (54) v titulní roli.

Srdce každého Čecha se opět může tetelit nad úspěchem krajanů ve světě. Tentokrát svoji stopu otiskli do pokračování filmového hitu platformy Netflix Na nože (2019), nově s podtitulem Glass Onion (2022). V něm divákům už známý proslulý detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig, 54) vyrazí do Řecka rozmotat spletitou záhadu, ve které figuruje jeden miliardář a parta jeho přátel. Pod režií Riana Johnsona (49) ve filmu exceluje jedna hvězda vedle druhé. A také fascinující díla sklářských mistrů z firmy Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku.

Rok nesměli skláři od Pačinka nic prozradit, o svůj výjimečný zážitek se mohou podělit po premiéře. Rok nesměli skláři od Pačinka nic prozradit, o svůj výjimečný zážitek se mohou podělit po premiéře. | D. Sobotka/Pačinek Glass

„Jsme velice šťastní a hrdí na to, že se nám dostalo možnosti a cti být součástí toho filmu,“ řekl Blesku majitel sklářské dílny Jiří Pačinek, jehož díla, z nichž některá vznikla ve spolupráci s významnými umělci, zdobí uznávané galerie i soukromé sbírky třeba v Číně a Německu. Za ním a jeho týmem se loni v létě do huti vypravil uznávaný a oceňovaný filmový výtvarník John Dexter (70). „Na základě předloh jsme tu pak za pouhé čtyři týdny vytvořili sérii téměř 60 monumentálních křišťálových plastik pro zásadní scény filmu,“ prozradil Pačinek. Jejich krásu mohou diváci na Netflixu obdivovat od 23. prosince 2022, kdy měl snímek premiéru.

Kuk! Daniel Craig coby detektiv Benoit Blanc vyhlíží za několika z téměř šedesátky křehkých klenotů českých sklářů. Kuk! Daniel Craig coby detektiv Benoit Blanc vyhlíží za několika z téměř šedesátky křehkých klenotů českých sklářů. | J. Wilson/Netflix

Zločin v podání hvězd

V krimi nabitém hvězdami, jehož atmosféra nejvíce připomíná díla Agathy Christie, se Craig coby Benoit Blanc vrací do akce, tentokrát na honosné sídlo na řeckém ostrově, kam poněkud nesourodou společnost sezval miliardář Miles Bron (Edward Norton, 53). Na seznamu hostů je Milesova bývalá obchodní partnerka Andi Brandová (Janelle Monáe, 37), guvernérka Claire Debella (Kathryn Hahnová, 49), vědec Lionel Toussaint (Leslie Odom, 41), módní ikona Birdie Jay (Kate Hudsonová, 43), její asistentka Peg (Jessica Henwicková, 30), influencer Duke Cody (Dave Bautista, 53) a jeho přítelkyně Whiskey (Madelyn Clineová, 25). Všichni skrývají tajemství a lži. A všichni jsou podezřelí z vraždy!

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Na nože: Glass Onion (2022). • Proslulý detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) vyrazí do Řecka rozmotat spletitou záhadu, ve které figuruje jeden miliardář a nesourodá parta jeho přátel. • VIDEO  - Netflix
Video se připravuje ...

Kdo je fimový mág John Dexter

Američan John Dexter (70) je výtvarníkem, který se kromě filmu věnoval i návrhům scén a osvětlení v řadě divadel. Nyní také mimo jiné vyučuje na divadelní fakultě kalifornské univerzity v Los Angeles. Mezi nejznámější díla, na nichž se během své čtyřicetileté kariéry podílel, patří třeba tři díly Pirátů z Karibiku (2006, 2007 a 2017), Kapitán Amerika: První Avenger (2011) či letošní hit platformy Prime Video s názvem Pán prstenů: Prsteny moci. Dexter je také dlouholetým spolupracovníkem vizionáře Tima Burtona (64).

MajkaB ( 2. ledna 2023 14:08 )

Úžasná a nádherná práce, Jirko. Rotta by na Tebe byl velmi pyšný.

Zobrazit celou diskusi