Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„I když je vám nejhůř, váš svět hýří barvami,“ říká hitmaker Tomáš Kympl k albu RED

Autor: Ivan D. Hladík - 
2. prosince 2022
05:00

Jako každoročně v posledních dvou dekádách, i letos střídal jediný český držitel tří nejvyšších ocenění britské mezinárodní soutěže The UK Songwriting Contest Tomáš Kympl své pražské studio s Londýnem. A opět na vánoční trh přináší nové album, tentokrát plné barev, pod názvem RED.

Skladatel Tomáš Kympl (47) má na svém kontě pěknou řádku hitů pro české pěvecké hvězdy (Jiří Suchý, Petr Janda, Naďa Urbánková, Michael Kocáb, Helena Vondráčková, Jiří Korn, Hana Zagorová a mnohé další). Kromě toho řadu skladem, jež uspěly i daleko za hranicemi Česka. Každoročně na český trh v období Vánoc přináší novinku a nejinak je tomu i letos, kdy právě nyní vydává nové elektronické album s názvem RED.

Hudební skladatel, multi-instrumentalista a producent Tomáš Kympl se narodil v roce 1975 v Praze. V letech 1989 až 2001 studoval Pražskou konzervatoř a Hudební akademii - obory bicí, klavír a skladba. Rozsah jeho autorské činnosti sahá od vážné hudby, hudby duchovní, přes populární hudbu, šansony, muzikál až k hudbě filmové. Hudební skladatel, multi-instrumentalista a producent Tomáš Kympl se narodil v roce 1975 v Praze. V letech 1989 až 2001 studoval Pražskou konzervatoř a Hudební akademii - obory bicí, klavír a skladba. Rozsah jeho autorské činnosti sahá od vážné hudby, hudby duchovní, přes populární hudbu, šansony, muzikál až k hudbě filmové. | Blesk – Tonda Tran

Jediný český umělec, který hned třikrát získal nejvyšší ocenění britské mezinárodní soutěže The UK Songwriting Contest, se v názvech skladeb jako Black, Red, White nebo Yellow inspiroval multikulturním prostředím, v němž se pohybuje. „Ale nejen tam. Vnímám svět jako skládanku z barev. Život každého z nás je rozmanitý, živý a jedinečný, byť to někdy nevnímáme,“ řekl Kympl Blesku. „I když je vám nejhůř, váš svět hýří barvami, a nikdo z nás by na to neměl zapomínat,“ dodal.

Jak sám Kympl říká, v nových skladbách spojil až nervózní energie v bublavých beatech, třpytivé lehké textury, planetární smyčce a vzdálené vokály vykreslující obraz světa, který může působit jako pustý, ale ne prázdný. Nabitá elektronika a mysteriózní basy znějí hlasem prostředí, které se připravuje na odplatu za staletí lidského zneužívání. „Přál bych si, aby posluchači v barvách nového alba cítili naléhavost i varování, prosby i naplnění. Svět kolem nás se mění. Bude takový, jaký význam mu dáme, jaký si jej vytvoříme. Můžeme ho naplnit barevností každého z nás nebo z něj udělat matný odraz v odstínech šedi,“ uvedl Kympl.

Poslechněte si novou skladbu Purple z alba RED:

Video  Skladba Purple z alba RED skladatele Tomáše Kympla. • VIDEO  - Tomáš Kympl
Video se připravuje ...

Jako u předchozích alb, i tady si autor všechny elektronické i akustické nástroje nahrál sám, se zvláštním důrazem na party bicích, extatické trance akordy, basové a vokální linky. Nahrávka RED volně navazuje a rozvíjí loňské úspěšné album Kernel Panic, z něhož právě singl Wifi znamenal třetí vítězství v kategorii EDM soutěže UKSC. „Snažil jsem se dál posunout hranice svých skladatelských a producentských možností. Můj tip pro poslech této desky je dát si ji takzvaně na sluchátka a užít si naplno její panoramatický děj. Trochu si při ní zameditovat, ale především, nechat se unášet jejím proudem,“ uzavřel Kympl.