Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zemřel otec českého Harryho Pottera: Překlady Vladimíra Medka (†82) milují generace

Ve věku 81 let zemřel překladatel Vladimir Medek, který přeložil ságu o Harrym Potterovi.
Ve věku 81 let zemřel překladatel Vladimir Medek, který přeložil ságu o Harrym Potterovi.  (Autor: Bořivoj Černý / MAFRA / Profimedia)
Autor: rc - 
7. září 2022
15:59

Smutná zpráva zasáhla všechny milovníky knižní série o Harrym Potterovi. Ve věku 82 let zemřel Vladimír Medek, který spolu se svým bratrem Pavlem sedmidílnou ságu z pera Joanne Rowlingové přeložil českým čtenářům.

Vladimír Medek překládal knihy z angličitny, španělštiny a portugalštiny. Původně vystudovaný ekonom, který svou kariéru zahájil ve sklářském průmyslu a pracovně dokonce pobýval na Kubě a ve Španělsku, později začal překládat cizojazyčné knihy pro české čtenáře. Přeložil například Sto roků samoty Gabriela Garcíi Márqueze či  Desátou oběť od Roberta Sheckleyeho.

Ovšem do povědomí širší veřejnosti se dostal hlavně díky románům britské spisovatelsky Joanne Rowlingové. V roce 1998 od nakladatelství Albatros dostal nabídku, aby přeložil knihu Harry Potter a kámen mudrců. Následně přeložil i druhý díl ságy Harry Potter a tajemná komnata. Na překladu třetího dílu se podílel jeho bratr Pavel, který s ním spolupracoval i nadále.

Začátkem září se veřejnost dozvěděla smutnou zprávu. Známý překladatel, který za svou práci získal Cenu Josefa Jungmanna, zemřel. „Se zármutkem oznamujeme, že v pátek 2. září zemřel Vladimír Medek,“ napsal na Facebooku PLAV – měsíčník pro světovou literaturu. „Poslední rozloučení proběhne v sobotu 17. září v 11 hodin na Lesním hřbitově v Novém Boru,“ dodali zástupci literárního časopisu.

Video  Zemřela ikona filmového festivalu Eva Zaoralová (†89)  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi