Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Češi natočili svého Zaklínače. Obdiv získal také u polských tvůrců legendární hry

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
22. května 2021
05:00

Slova chvály sklízí tým tvůrců z projektu The Witcher stories, kteří od roku 2019 nafilmovali hned několik krátkých příběhů z prostředí Zaklínače. První povídku z mytického světa střední a východní Evropy napsal polský spisovatel Andrzej Sapkowski v roce 1986. Od té doby stvořil celé univerzum, které ještě více proslavila série počítačových her Zaklínač. V roce 2019 vznikl americký seriál, v němž exceloval v hlavní roli zaklínače „superman“ Henry Cavill. Co si o seriálu z produkce Netflixu myslí režisér Martin Třešňák a český zaklínač Vojtěch Kačírek, se dozvíte v Blesk Podcast.

Polský fenomén má na celém světě miliony fanoušků a bývá po právu srovnávaný s Tolkienovým Pánem prstenů nebo Martinovou Hrou o trůny. Oproti těmto slavným knihám inspirace pro Sapkowského nevzešla ani z Anglie nebo severských zemí, ale regionu střední a východní Evropy. Český čtenář, který přečetl alespoň Kytici od Karla Jaromíra Erbena, tak v půlnočnici uvidí polednici a povědomé mu přijdou i další monstra, která loví nejslavnější zaklínač Geralt z Rivie. A kdo je vlastně zaklínač?

„Je to uměle vytvořená postava, která je trošku parodie na Krysaře. Je to člověk, který je přizvaný k problému, což ve světě Zaklínače jsou monstra, a on má tu danou populaci zbavit těchto problémů. Podobně jako krysaře ho lidé potřebují, slibují mu peníze a podobně, ale jakmile je po problému, tak už se jim nechce platit a odhánějí ho,“ představil postavu zaklínače Kačírek. Osob, které jsou zaklínači, je ve světě zasazeném do středověku ovšem víc.

Polský herní zázrak

Velký podíl na proslavení díla polského spisovatele má herní společnost CD Projekt Red, jež v roce 2015 vytvořila legendární třetí díl hry Zaklínač – Divoký hon. Za tento počin obdržela několik cen a mezi tu nejvýznamnější patří The Game Awards a titul hry roku. „Ve hře je třeba spousta motivů na bázi pohádek, třeba bratří Grimmů a setkáme se v něm se vším možným. Ať už kráskou a zvířetem, Sněhurkou, sedmi trpaslíky. CD Projekt Label běžně vezme takto známý motiv a přetransformuje ho v něco docela tragického, nehezkého nebo něčeho plného černého humoru,“ popisuje znalec světa Zaklínače, čím jsou hry unikátní.

Cenná zmínka

Český projekt The Witcher stories, z něhož vzniklo již několik krátkých videí ze světa Zaklínače, se dočkal dokonce pochvaly od Mateusze Tomaszkiewicze, který šéfoval vytváření úkolů ve trojce Zaklínače nebo v populárním Cyberpunku 2077. „Sdílel nás na Twitteru a napsal, že zapálení a kvalita, kterou do toho dáváme, je opravdu úctyhodná, což byla velká pochvala, protože scénáristé ze studia jsou úžasní lidi a tvůrci,“ dodal Kačírek.

Hlavní klíč k jejich úspěchu podle režiséra Martina Třešňáka tkví v tom, že natáčí pouze to, na co mají techniku nebo vizuální efekty. Přesto si v jednom díle troufli vložit do scény draka! V krátkých snímcích neuslyšíte mnoho dialogů. Těm se totiž záměrně vyhýbají, aby nevyniklo, že snímky točí fanoušci a ne profesionální herci.

Jak dlouho jejich filmy vznikají, proč se jim americký seriál Zaklínač nelíbí, a proč oceňují výkon Henryho Cavilla, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Češi natočili svého Zaklínače. Pochválil je polský scénárista slavné hry - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi