Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Ceny Anděl 2020. Nohavica se vrací ke kořenům, o výhru bojuje i deska z pokojíčku, říká Hnátek

Autor: jim - 
25. května 2021
05:00

Příznivci české hudby mají v kalendáři zakroužkovanou sobotu 29. května, kdy se bude vysílat 30. ročník ocenění Anděl. Na hlavní kategorii - deska roku - aspiruje folkový bard Jaromír Nohavica, královna alternativy Lenka Dusilová a invenční stálice Tata Bojs. Jaké další desky za rok 2020 stojí za poslech, řekl v Blesk Podcast hudební publicista z webu Planeta Hudba Václav Hnátek. 

„Otisk roku a doby,“ tak označuje hudební znalec Václav Hnátek každoroční nominace cen Anděl za uplynulý rok. Do letošního ročníku se ještě nedostaly témata spjatá s koronavirem a děním kolem něj. Přesto zákaz koncertů k něčemu přispěl: „Jediný, co pro mě je otisk doby, že některé desky vznikly díky tomu, že někteří lidé by hráli dvojáky, trojáky po festivalech a úřícení by se nezastavili. Najednou měli strašně moc času ponořit se do nahrávacího studia. Věnovali se tomu hlouběji a déle, než jindy,“ popsal letošní nominované.

O hlavní cenu za nejlepší desku se letos utkají interpreti z velmi odlišných sfér. Podle Václava Hnátka je největším aspirantem Jaromír Nohavica, který se deskou Máma mi na krk dala klíč vrátil ke svým počátkům. Opustil bohaté aranže různých hudebních nástrojů a zpívá pouze s akustickou kytarou. „Je to osekané na kost. Přesně takhle ho znala generace našich rodičů v osmdesátých letech. Vrací se i ke starším písničkám, což běžně dělává,“ popisuje silné stránky poslední desky ostravské legendy.

Náctiletý objev

Lenka Dusilová se naopak podle Hnátka s deskou Řeka vzdálila běžnému posluchači. V písních lze slyšet zpěv ptáků, různá šumění, kakofonické zvuky. Přesto její nominace podle publicisty vypovídá o tom, že akademie na tom není špatně, když nominuje i takto posluchačsky náročná alba. Poslední nominovaní v této kategorii jsou Tata Bojs s deskou Jedna nula. Podle Hnátka opět excelují s výbornými texty, hříčkami, ale i jinotaji na současné společensko-politické dění. 

O drobné překvapení se teprve sedmnáctiletá dívka s uměleckým jménem Amelie Siba. „Tvoří si muziku sama v pokojíčku a jsou to super nahrávky. Velmi alternativní a svérázné, ale přitom velmi dobrý. Je to člověk, o kterém pravděpodobně ještě uslyšíme, protože do toho vstoupila s vervou,“ vysekl poklonu nominované na objev roku. Ve stejné kategorii je velkým favoritem folkařka Kateřina Marie Tichá s albem Sami: „Je to dobrá nahrávka. Je za ní očividně hodně práce a můžeme ji označit za osobní výpověď, která se dobře poslouchá,“ shrnuje kvality oblíbené interpretky hudební publicista.

Jaké jsou další nominovaní, jak se liší všechny české hudební ceny a co můžeme čekat od letošní podoby ceremoniálu, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Ceny Anděl 2020. Nohavica se vrací ke kořenům, říká Hnátek - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi