Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Recenze: Temná svatá noc propojí legendu s novickou nad vraždou dívky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
15. října 2019
12:00

Harry Bosch je v penzi, Renée Ballardová právě na začátku kariéry. Oba spojí nejen jedna noc, ale především odložený případ vraždy patnáctileté Daisy. A také nová nebezpečná hra, která čtenáře nemilosrdně polapí!

Když se svérázná policistka Renée Ballardová vrací z noční směny na stanici, přistihne u kartotéky se starými záznamy cizího muže. Tím je legendární penzionovaný detektiv Harry Bosch, který se právě snaží pohnout s odloženým případem vraždy patnáctileté Daisy, jejíž tělo našli pohozené na skládce. Jakmile se Ballardová dozví, o jaký zločin se jedná, pustí se spolu s Boschem do vyšetřování. Vyšetřování vraždy, která už nezajímá nikoho, kromě nich dvou.

Policistku Renée Ballardovou měli čtenáři možnost poznat letos v knize Noční směna a okamžitě si ji oblíbili. Má v sobě neklid, zarputilost, odhodlání a cit pro spravedlnost... stejně jako její předchůdce, legendární Harry Bosch. Spisovatel Michael Connelly (63) si tak, stejně jako možná některý z čtenářů, řekl, že by bylo zajímavé setkání těchto dvou veličin. Stárnoucího barda na konci kariéry a ženy, která si své místo na slunci a v policejním sboru musí teprve vydobýt. Budiž, máme to mít – je tady Temná svatá noc. A je skvělá!

5978702:full:true:true

Tahle recenze v podstatě může být dost nudným počtením. Má smysl znovu opakovat, že s každou další knihou Connelly jen potvrzuje svoji pozici autora vynikajících, napínavých knih? Nebo že jeho postavy jsou precizní, živoucí na stránkách knih tolik, že máte pocit, že s vámi sedí v obýváku? Že dokáže během několika málo slov dokonale vykreslit atmosféru míst, kde se jeho příběhy odehrávají? Nejspíš ne, čtenáři to vědí lépe, než kdo jiný.

Tentokrát sílu příběhu násobí spojení dvou výrazných osobností, zvyšuje i její tempo. V mnoha místech má tak čtenář pocit, že se téměř zadýchává. Jasně jsou nastíněny budoucí plány autora s touto dvojicí, což jejich příznivce může jen těšit (a my to neprozradíme). Temná svatá noc je bezesporu jedním z nejlepších kousků celé „boschovské“ série. Přestože občas zazní, že Ballardová je Bosch v sukni, není to tak úplně pravda. Oba jsou originální, stejně jako nový případ. Čtenář zkrátka dostává opět to, co má na Connellyho tvorbě nejraději. A i když Boschovi možná docházejí síly a životní elán, jeho autorovi nikoli. Zbývá si jen přát, aby už brzy poslal do Česka další kousek...

Hodnocení: 95 %

Michael Connelly

Temná svatá noc

Vydavatel: Domino, 2019

Počet stran: 352

Zobrazit celou diskusi