Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Martin Písařík bojuje se společností, která mnoho nabízí a zpět chce ještě víc

Firma: Martin Písařík bojuje se společností, která mnoho nabízí a zpět chce ještě víc.
Firma: Martin Písařík bojuje se společností, která mnoho nabízí a zpět chce ještě víc.  (Autor: OneHotBook)
Autor: Ivan D. Hladík - 
21. února 2019
12:00

Něco tady nehraje... Úspěšná právní firma nabízí novému zaměstnanci zářivou budoucnost. Do té doby, než prohlédne její praktiky. Pak začíná hra o život. Slavnou postavu Toma Cruise (56) si v příběhu plném napětí užil Martin Písařík (39).

Zní to až příliš dobře, aby to mohla být pravda. Přijetí do nenápadné právnické firmy Bendini, Lambert & Locke v Memfisu je splněný sen. Vysoký plat, zdravotní pojištění, splacení dluhů, ručení na hypotéku, luxusní firemní BMW, budoucí místo mezi společníky… Mladý, chytrý a ctižádostivý Mitch McDeere s manželkou Abby jsou nadšení, že se mohou stát součástí místní komunity a směřovat k bohatství a klidnému rodinnému životu. Proč to ale vypadá, že se z téhle firmy dá odejít jenom „nohama napřed“? Odpověď znají čtenáři knihy amerického spisovatele Johna Grishama (64) i diváci úspěšného filmu Sydneyho Pollacka (73) s Tomem Cruisem v hlavní roli nebo televizního seriálu AXN (2012).

Firma: Martin Písařík bojuje se společností, která mnoho nabízí a zpět chce ještě víc. Firma: Martin Písařík bojuje se společností, která mnoho nabízí a zpět chce ještě víc. | OneHotBook

V režii Michala Bureše (43) se pak konečně strhující příběh objevil coby audiokniha. Svůj hlas jí propůjčil Martin Písařík, který už má na svém kontě řadu dalších skvělých titulů. A hned po prvních vteřinách je jasné proč. Písaříkův projev je kultivovaný, herecky vyzrálý a v jeho podání se Firma stává čerstvým dobrodružstvím, byť je původní knize už 28 let. Dokonale ztělesňuje postavu známou z Cruiseova zpracování, dodává jí stejný rytmus, napětí i bojovnost, čímž posluchače dokonale strhává do děje plného zvratů.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

Grishamova kniha otevírá mnohdy složitý právnický svět doslova každému čtenáři a posluchači. Nezahrnuje ho nudnými fakty, naopak zjednodušuje vše komplikované tak, aby si čtenář mohl užít to podstatné a kulisu knihy vzal přirozeně za svoji. Právem je autor považován za špičku žánru. Aby ne, sám vystudoval práva na Mississippské univerzitě, pak se věnoval advokátní praxi a na čas i politice. Firmu vydal tři roky po své prvotině a po jejím obrovském úspěchu se mohl konečně dát na dráhu profesionálního spisovatele.

Kromě Firmy bylo zfilmováno dalších sedm Grishamových knih. A takřka filmové tempo má i Firma coby audiokniha. Posluchač, jak už bylo zmíněno, je naprosto vtažen do děje. Patnáctihodinový titul má chuť zhltnout najednou. Dokonce i pro ty, jimž právnické prostředí nic neříká, se titul nutně stává zlomovým. Zaručena je i chuť na další autorovy romány. Snad i ty dostanou své místo v poličce audioknih.

Hodnocení: 90 %

John Grisham

Firma

Interpret: Martin Písařík

Režie: Michal Bureš

Délka: 15 hodin 13 minut

Vydavatel: OneHotBook, 2019

Zobrazit celou diskusi