Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Keplerův Lazar v podání Rímského: Řádění vraha musí v sedmém příběhu zastavit komisař Joona Linna

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
9. listopadu 2018
08:00

Vánoce jsou za více než měsíc, milovníci knižních i audioknižních příběhů však dostali jeden z prvních dárků už nyní! Je jím kniha Lazar, sedmý díl detektivní série s komisařem Joonou Linnou, v bravurním hlasovém provedení Pavla Rímského.

V bytě na předměstí Osla objeví policisté tělo mrtvého muže. Když pak nahlédnou do jeho mrazáku, jsou v šoku. Je totiž evidentní, že zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel hrůzných „trofejí" a kanibal. O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komisařka, protože v kempu nedaleko Rostocku byl zabit sexuální násilník. Na jednu stranu to vypadá jako čistka nekalých živlů, ale co když nevraždí vigilant, nýbrž někdo, kdo hledá stejně zvrhlého partnera, jako je on sám... a likviduje neúspěšné adepty? Joona záhy pochopí, že zdánlivě náhodnou souvislost mezi oběťmi nemůže ignorovat – jenže stopy vedou k někomu, kdo má být už dávno mrtvý.

Pusťte si ukázku z audioknihy:

Jestliže někdo umí napsat příběh tak děsivý a napínavý, že se po jeho přečtení budete za večerního soumraku ohlížet přes rameno, pak jsou to určitě manželé Alexandra Coelho (52) a Alexander (51) Ahndorilovi, známí pod společným pseudonymem Lars Kepler. Zatímco i takoví machři jako Jo Nesbø (58) občas šlápnou vedle (letošní Macbeth za jeho dalšími tituly dost zaostává), Kepler sází úspěšné tituly jeden za druhým. V audioknižních verzích případů komisaře Joony Linny pak mají autoři ještě jednoho mocného spojence, herce Pavla Rímského (69). Jeho nezaměnitelný hlas, a už jsem stejný závěr byl nucen udělat mnohokrát, posouvá audioknihu o několik levelů výše!

Tentokrát je příběh Lazar směsicí tak bizarních a neskutečných věcí, že... – že je opět naprosto strhující. Je doslova hostinou pro milovníky severských krimi. Do hry se vrací postava sériového vraha Jurka Waltera, známého čtenáři již z knihy Písečný muž (2013). Je jen vzpomínkou nebo opravdu žije? To už musí Linna rozlousknout sám. V příběhu tolik nabitém emocemi a nervydrásajícími situacemi, že audioknihu prostě nebudete chtít vypnout, dokud nezazní poslední její slovo.

5257009:full:true:true

Rímského hlas jí dodává onen mrazivý chtěný patos, i v klidnějších pasážích tušíte, že pod povrchem se něco chystá, že každou chvíli znovu zaútočí zlo. Pod vedením režiséra nahrávky Jana Horáčka, který pro sedmý díl série s Linnou převzal otěže od Jitky Škápíkové, se na pulty dostává další majstrštyk, jehož jedinou vadou na kráse je, že musíme čekat na jeho pokračování.


Lars Kepler

Lazar

Délka nahrávky: 19 hodin, 44 minut

Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2018

Režie: Jan Horáček

Načetl: Pavel Rímský

Vydavatel knihy: Host, 2018

Počet stran: 512

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi