Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Myslíte si, že znáte své nejbližší? Thriller „Nenech to být“ vás přesvědčí o opaku

Nenech to být
Nenech to být  (Autor: Knižní klub)
Autor: Veronika Šmídová - 
5. října 2018
12:00

Některé rány jsou příliš hluboké na to, aby se kdy zacelily. Své o tom ví detektiv Napoleon Nap Dumas, který se již roky snaží vyrovnat se smrtí bratra a zmizením své přítelkyně Maury. Co se jim v oněch parných dnech před 15 lety přesně stalo, odhaluje postupně čtenářům v melancholickém thrilleru „Nenech to být“ americký spisovatel Harlan Coben.

Harlan Coben se v USA proslavil především sérií detektivek o sportovním agentovi Bolitarovi, českým čtenářům je ale spíš známý jako autor „stand-alone“ kriminálních románů.

Do tohoto žánru zapadá i jeho nové dílo „Nenech to být“, v kterém Coben představuje poprvé veřejnosti Napoleona Napa Dumase. Zádumčivého detektiva, jenž myšlenkami prodlévá víc v minulosti, než současnosti. A není divu. Jen tam se ještě může setkat se svým bratrem-dvojčetem a láskou Maurou. Leo totiž před 15 lety i s přítelkyní zemřel pod koly vlaku, jen pár dnů na to zmizela Maura a už o ní nikdo neslyšel. Tedy alespoň doposud. V úvodu knihy jsou v souvislosti s vyšetřováním vraždy objeveny Mauřiny otisky prstů, od toho se také celý příběh začíná odvíjet. 

Hlavní hrdina tak krůček po krůčku odhaluje nejen to, kdo mohl za tragédii jeho milovaných, ale na vlastní kůži si ověří, že mnohdy opravdu neznáme ani své nejbližší a čeho jsou schopní. 

Z celé knihy dýchá melancholie a posmutnělost, což jen podtrhuje forma vyprávění, během něhož detektiv mnohdy v duchu promlouvá se svým mrtvým dvojčetem. Autor tak od začátku buduje solidní atmosféru, čtenáři ale může chvíli trvat, než se zorientuje v řadě postav. První polovina knihy plyne spíše v poklidnějším tempu, což není ovšem na škodu a příjemně to ladí s náladou celého díla. Zbytek příběhu následně nabírá spád, jak jsou na to milovníci kvalitních thrillerů zvyklí. 


Harlan Coben

Nenech to být

Vydavatel: Knižní klub, 2018

Počet stran: 312

Hodnocení: 75 %

Zobrazit celou diskusi