Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Recenze: Šílenství léčené sluncem aneb život Nietzscheho ve Francii

Recenze: Šílenství léčené sluncem aneb život Nietzscheho ve Francii
Recenze: Šílenství léčené sluncem aneb život Nietzscheho ve Francii  (Autor: nakladatelství Portál)
Autor: Etienne Bláha - 
28. prosince 2015
12:54

Magor? Šílenec? Filosof Friedrich Nietzsche nebyl za svého života úplně chápán, poté se stal ale uznávanou osobností. Velice mu v sepisování myšlenek pomohl i pobyt na Francouzské riviéře, o němž vypráví kniha Nietzsche v Nice.

K jejímu vytvoření byly využity deníky filosofovy společnice a dopisy jeho přátel, které dohromady utvořily komplexní obraz pobytu Nietzscheho, jenž svou nekonvenčností přinášel do francouzského maloměsta svěží vítr.

Kniha přesně dokumentuje stavy, které filosofa tížily. Zneuznání, ctižádostivost a neustále vnímané staré křivdy nejsou samozřejmě pouze jeho problémy, a ani Nietzsche nepřináší jejich řešení. Zato z nich oproti většině lidí utíká geniálními filosofickými výstupy ve svých spisech a různými megalomanskými touhami, které dávají knize jemný komický ráz, který se ale rázem může přehoupnout do trpkého úsměvu. Částečně v některých chvílích může jít i o nás samotné.

Ačkoli je to kniha o filosofovi, nejde o složité čtení. Samotný Nietzsche byl mnohem složitější, vlastně zde jde pouze o jeho všední myšlenky. Obraz myslitele je poměrně věrně předkládán a oproštěn významů, které mu přisuzovala různá hnutí 20. století. Kdo by chtěl číst o filosofii lehce, pro toho je tato knížka pravou volbou.


Christian Schärf

Nietzsche v Nice

Nakladatelství Portál, 2015

264 stran

Hodnocení: 90 %

Recenze: Šílenství léčené sluncem aneb život Nietzscheho ve Francii Recenze: Šílenství léčené sluncem aneb život Nietzscheho ve Francii | nakladatelství Portál

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi