Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropané jako „blbouni nejapní“. Česká karikatura roku reaguje na uprchlíky

Autor: David Klempíř - 
5. prosince 2015
19:58

Krize v Řecku, problémy EU, konflikt na Ukrajině a samozřejmě migrantská vlna. V nejlepších letošních karikaturách se odráží aktuální situace. Karikaturistou roku se stal Marek Simon za kresbu „Raphus Europaeus“ (Dodo evropský). Do soutěže České unie karikaturistů (ČUK) se letos přihlásilo přes 60 autorů a porota vybírala z více než 600 kreseb.

Letošní vítěz Marek Simon výtečně satiroval aktuální události, ale uměl také pobavit lehčím humorem,“ řekl předseda ČUK Radovan Rakus. „Téma bylo volné a často odráželo aktuální události. V letošních příspěvcích to byla nejčastěji krize v Řecku, následovaná problémy EU, konfliktem na Ukrajině, následně vše zastínilo téma uprchlíků,“ dodal.

Vítězná karikatura roku 2015: Uprchlíci a Evropané jako „Blbouni nejapní“. (Marek Simon) Vítězná karikatura roku 2015: Uprchlíci a Evropané jako „Blbouni nejapní“. (Marek Simon) | archiv ČUK

Pro kreslíře Marka Simona není ocenění jediným letošním úspěchem. V dubnu získal ocenění v prestižní kreslířské soutěži v Turecku a v srpnu v tradičním Novobydžovském usmívání. Loni byl dokonce nominován do finále mezinárodní soutěže Press Cartoon Europe.

Na druhém místě se za Simonem umístil Miloslav Martenek a třetí byl Jiří Pirkl. Martenkovy kresby Češi znají již od roku 1970, kdy začal publikovat pro Dikobraz. Ilustroval rovněž 142 knih. Jiří Pirkl začal kreslit v roce 1987, kreslený humor je pro něj však spíš koníčkem a kreslí pouze na zakázky.

Soutěž karikaturistů je otevřená pro všechny kreslíře z ČR a je jediným dlouhodobým žebříčkem české karikatury. Kresby v jednotlivých kolech hodnotí porota složená ze zástupců médií, novinářů, galeristů, vydavatelů a osobností kresleného humoru.

Výherci: zleva Jiří Pirkl, Marek Simon, Miloslav Martenek Výherci: zleva Jiří Pirkl, Marek Simon, Miloslav Martenek | archiv ČUK

Česká unie karikaturistů byla založena v roce 1990 a letos oslavila 25 let existence, v současné době sdružuje přibližně 80 autorů.

Kresby oceněných autorů:

 

diskutujici ( 6. prosince 2015 09:19 )

Jak je to proti nam, diskutovat lze. Ovsem proti tem privandrovalcum, to je jina liga, to se nesmi

rumungro ( 6. prosince 2015 02:14 )

Smutné.

supiderman ( 5. prosince 2015 22:21 )

trefné

Zobrazit celou diskusi