Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Rusko se dál vzteká kvůli karikaturám: Zařadíme Charlie Hebdo na sankční seznam

Autor: mb - 
9. listopadu 2015
18:52

Ruské pobouření nad dvěma karikaturami Charlie Hebdo, které „zesměšňují“ pád ruského letadla nad Egyptem, neutichá – ba naopak. Poslanci chtějí zařadit humoristický časopis Charlie Hebdo na sankční seznam Ruské federace, který byl vytvořen jako protireakce na sankční opatření Západu.

Je to skandální a amorální chování redaktorů časopisu Charlie Hebdo. Vždyť moc dobře vědí, že tragédie se dotkla celé naší země, stovky rodin truchlí nad ztrátou svých blízkých, dětí, rodičů. Takto se chovají pouze lidé, kterým není nic svaté a kteří se snaží vydělat na krvi obětí,“ prohlásil komunistický poslanec Vadim Solovjov a požádal své kolegy, aby se zabývali možností zařadit časopis Charlie Hebdo na ruský sankční seznam.

Již toto pondělí oslovíme vrchního komisaře OSN pro lidská práva, oslovíme i lidskoprávní organizace ve Francii a europarlamentu. Kromě toho jsme se též poradili s experty na mezinárodní právo a oni se domnívají, že by příbuzní obětí mohli žalovat Charlie Hebdo u francouzských soudů a dožadovat se kompenzace za morální újmu,“ vyjádřil své rozhořčení šéf Moskevského úřadu pro lidská práva Alexander Brod.

Svůj hněv vyjadřovali na sociálních sítích i prostí občané. „Měli je tam tehdy odprásknout všechny,“ napsal jeden uživatel. „Kde jsou karikatury masakru jejich redakce? Nějak si je nepamatuji,“ napsal další. Mezitím na sociálních sítích prudce stoupla obliba sloganu „jenesuispascharlie“. Zároveň se začaly objevovat karikatury, které zesměšňují či vykreslují tvůrce časopisu jako zosobněné zlo. Ať už v podobě hyeny se zakrvácenou tlamou či jako hříšníky smažící se v pekle.

Demokratický časopis

Charlie Hebdo si ovšem za svými karikaturami stojí. „Jsme světský, demokratický a ateistický časopis. Pojem rouhání pro nás nemá žádný význam. Jen komentujeme události, jako všechna ostatní média,“ brání se šéfredaktor Gerard Biard. Není to poprvé, co časopis vyvolává svými karikaturami skandál. Novináři si dělali legraci ze zmizení letounu malajsijských aerolinií MH370 nebo ze smrti tureckého chlapečka Aylana, jehož bezvládné tělíčko bylo nalezeno na pláži.

Pokrytectví a dvojité standardy

Rusko je ovšem přesvědčeno, že se jedná o klasický příklad pokrytectví. „Nějak nevidíme, že by francouzská společnost adekvátně zareagovala na karikatury. Ani ministerstvo zahraničí, ani premiér, zkrátka nikdo,“ říká Alexander Brod v narážce na odsouzení francouzského muslimského komika Dieudonné M'bala M'bala (49). Ten byl v roce 2015 zatčen, obviněn z podpory terorismu a podmíněně odsouzen. Jeho „zločin“? V době, kdy ve Francii vrcholila vlna solidarity se sloganem „Je suis Charlie“ (Jsem Charlie), se „provinil“ tím, že na sociální síti Twitter slogan zparodoval na „Je suis Charlie Coulibaly“. Amedy Coulibaly byl komplic bratří Kouachi, kteří vystříleli redakci časopisu. Samotný Coulibaly byl zastřelen v pařížském košer obchodě, kde držel rukojmí.

dfghjk ( 14. ledna 2016 12:52 )

Pak jsi ale trochu natvrdlý, "Je suis Charlie" měly všechna médija plné huby, ale skutek utek, nikdo z nich Charlie Hebdo nenásledoval a přitom je to jediná cesta, jak mohamedánům ukázat, že jejich metody na nás neplatí. Pokud v tom jede Charlie Hebdo zase jen sám, nebude problém je vystřílet znova. Sice tě chápu, ale zjevně nevíš k čemu vede postoj takových poserů jako jsi ty.

dfghjk ( 14. ledna 2016 12:40 )

Charlie Hebdo udělal z utonulého Alana osahávače zadků a blesk se k tomu bojí otevřít diskusi. To je, pane, rozdíl! Někdo je hrdina a jiný posera. Blesku - ty jeden p o s e r o, P O S E R O !!!

chyba.tretiho.uctu ( 10. listopadu 2015 07:00 )

batohm ( 9. listopadu 2015 19:26 )

Tak jak je vidět tak si to opravdu ti jebáci zasloužili. Jsou to parchanti! Není jim nic svaté.

Zobrazit celou diskusi