Recenze: Kuchařka pro dietáře, kterým nestačí suchary a saláty k večeři

Pryč s cukrem – Tori Haschka
Pryč s cukrem – Tori Haschka  (Autor: Slovart)
Autor: David Vaníček - 
21. října 2015
22:08

Když jsem viděl název knížky »Pryč s cukrem«, vážně jsem chtěl vědět, jak to autorka myslí. Patřím ke klukům, kterým už bylo třicet a nechtějí vzdát boj s kynutými břišními buchtami pod tričkem. A protože jsem už úspěšně zkusil i šestitýdenní jídelníček od nutriční specialistky, pochopil jsem, že vynechávat všechen tuk a cukr je špatně. Tělo je potřebuje. Tak jak to ta Tori Haschka myslela? 

Je tedy jasné, že název knihy je zavádějící. Žádný zkušený poradce vám neřekne, abyste úplně vynechali cukr – sacharidy. Bez nich to nejde. Tori Haska napsala kuchařku poté, co se jí nedařilo hubnout, když do sebe ládovala rýži a další bílé sacharidy jako brambory nebo těstoviny a pečivo. Myslela si, že to je správný základ každého jídla. A pořád se necítila dobře. Začalo tedy její kreativní období v kuchyni, které vyústilo v soubor hodně zajímavých receptů.

Najdete tady jídlo, které vám pokryje celý den. Tipy na snídaně, kde mě zaujaly autorčiny oblíbené frittaty s uzenou paprikou a chia semínky, přes lehké dobroty na party. Tam si třeba můžete vybrat cuketové hranolky, následují polévky, netradiční přílohy a saláty i pro chlapy. A pak pokračuje sezonami: Letní libové hody a hřejivé podzimní útěšné jídlo. A nechybí ani sladká tečka v kategorii Božské dezerty.

Kuchařku jsem prohlížel se zájmem, je pravda, že tam není moc jídel, která by byla plná sacharidů, autorka se rozhodně nebojí tučnějších. Takže ano, najdete tady i klobásky, mandle nebo jehněčí. Taky hodně luštěnin, ovoce, bylinek... Ostatně obrázek si můžete udělat taky u autorčina instagramového účtu, kam většinu jídel fotí... 

Rustic roast pumpkin, chard, caramelised onion, blue cheese and pine nut spelt galette destined for the oven (and dinner). #berry

Fotka zveřejněná uživatelem Tori Haschka (@torihaschka),Srp 13, 2015 v 11:34 PDT

Tori je Australanka, takže má lepší možnosti ve výběru surovin než my na tržišti na Náplavce, i proto oceňuju, že u méně známých surovin přidali editoři knihy do závorky i výslovnosti. Každý recept má navíc několik možností, jak si ho můžete uzpůsobit podle sebe. Obsahuje seznam „povinných“ surovin a pak ještě jeden – těch volitelných. Tori pod každou recepturou doporučí i vybavení, které si na přípravu jídla máte přichystat.

PLUSOVÉ BODY

Fotky jsou krásné, jídlo vypadá chutně a pro nás, kteří rádi v kuchyni hledáme něco víc než špagety s kečupem, je to inspirativní banka nápadů. Z kuchařky je cítit, že Tori vaří z nadšení a lásky a ráda si s jídlem hraje. Oceňuju, že v knize určené pro lidi, kteří hledají „lehčí“ jídla, jsou i dezerty. Pečené broskve plněné ricottou, buchtičky z arašídového másla a džemu. Krása...

MINUSOVÉ BODY

Co mi ale kazí dojem, jsou chybějící údaje o nutričních hodnotách jednotlivých jídel. Anebo kdyby tam byly alespoň tabulky s informací, kolik gramů cukru, tuku a sacharidů je v jedné porci. Protože kdo si sestavuje jídelníček, pro toho to je podstatná informace. Někomu možná bude také vadit i to, že v kuchařce nenajde „české“ suroviny. Ale za to nebudu strhávat body, protože bych to ani od kuchařky z Austrálie neočekával.

Kuchařku prodává v Česku nakladatelství Slovart, na internetu je k dostání za 424 korun.

Celkový dojem: 75 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi